Našu javnu ustanovu tokom 19. i 20. maja 2015. posjetile su bibliotekarke Biblioteke Matice srpske iz Novog Sada. Budući da se u Matici srpskoj planira otvaranje svojevrsnog centra za slijepe, po uzoru na Narodnu biblioteku Srbije, bibliotekarke Olivera Krivošić i Sonja Ivanović posjetile su Specijalnu biblioteku za slijepa i slabovida lica RS kako bi se upoznale s radom jedne ovakve ustanove. Upravo Specijalnu biblioteku preporučila im je Dragana Milunović, rukovodilac Odseka za slepe i slabovide u Narodnoj biblioteci Srbije, kao  primjer moderne biblioteke koja je u kratkom vremenskom periodu uspjela da se istakne svojim kvalitetom. Bibliotekarke Matice srpske upoznale su se s odjeljenjima, tehničkim rješenjima, opremom Specijalne biblioteke, što im može pomoći u sagledavanju potreba i mogućnosti slijepih i slabovidih korisnika.
Prvog dana imale su priliku i da prisustvuju okruglom stolu  na temu „Širok spektar usluga biblioteke za slijepa lica ka korisnicima različitih struktura (Prednosti zvučnih knjiga)“ održanom u Biblioteci te prošire svoje znanje i iskustvo o ovoj temi.
Olivera Krivošić i Sonja Ivanović rade u na nabaci i razmjeni publikacija na engleskom, odnosno francuskom jeziku, a trenutno su zadužene za formiranje dijela Biblioteke Matice srpske za slijepe korisnike. Podsjetimo da Biblioteka Matice srpske nije pozajmnog karaktera, a planirani centar najviše će koristiti slijepim i slabovidim studentima, ali i ostalima.