Гост Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС током 18. и 19. маја 2015. била је Драгана Милуновић, руководилац Одсека за слепе и слабовиде Народне библиотеке Србије. Првог дана боравка, у организацији Специјалне библиотеке,  Драгана Милуновић  одржала је  предавање „Савремени библиотечки приступ за особе са инвалидитетом“ у Народној библиотеци Градишка. Ради се о акредитованом предавању које је саставни дио образовне понуде Народне библиотеке Србије, а циљ је да се у Србији и региону утиче на ширење свијести о потреби унапређења библиотечких услуга за особе са инвалидитетом. Посебан акценат стављен је притом на слијепе и слабовиде особе, с обзиром на то да библиотечку грађу једино могу да користе у алтернативним форматима и публикацијама као што су књиге у аудио-формату или штампане брајевим писмом. Милуновићева је поменуто предавање представила у јавним библиотекама широм Србије, а прије двије године и у Специјалној библиотеци у Бањалуци. Према њеним ријечима, већина јавних библиотека у Србији набавила је рачунар са говорним софтвером, чиме је учињен први корак у унапређењу доступности библиотечких садржаја за слијепа и слабовида лица.
Директорица Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић истакла је да градишка библиотека тренутно нема засебно одјељење за особе са инвалидитетом и потребна помагала, али је циљ да се такво одјељење у наредном периоду формира и омогући да књига буде доступна свима.
Директор библиотеке Желимир Радиновић подсјетио  је присутне да у Републици Српској има око 2.000 слијепих и слабовидих лица, а да су око 600 њих корисници Специјалне библиотеке. Осим централне библиотеке у Бањалуци, постоје одјељења за слијепе кориснике у седам градова у Српској при матичним библиотекама и организацијама слијепих.