U okviru 61. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga koji je trajao od 23. do 30. oktobra prvi put u svojstvu izlagača pojavila se Biblioteka Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“. Na štandu u hali 4 posjetioci su mogli da vide demonstracije rada na računaru uz pomoć brajevog reda, poslušaju sekvence preuzete iz audio-knjiga poznatih književnika, obavijeste se o radu Saveza i Biblioteke, te preuzmu info materijal. Biblioteka „Dr Milan Budimir“ takođe je tokom dana trajanja Sajma organizovala prigodan program, tribine i promocije.

U petak, 28.10. u 14 časova u sali 4 na 1. spratu predstavljen je rad biblioteka za slijepe i slabovide u Srbiji i regionu. Učesnici događaja bili su predstavnici stručnih službi Biblioteke Saveza slepih Srbije, Saveza slepih Vojvodine, Republike Srpske i Crne Gore.

Poslije pozdravnih riječi sekretara Saveza slepih Srbije Branke Brkić, o radu beogradske bibliotelke za slijepe govorio je Boris Dinčić, koji je ujedno bio i moderator susreta. O iskustvima Biblioteke Saveza slepih Vojvodine „Omer Marinkov“ govorila je upravnica Jasna Negovanović. Zajedničko za ove dvije biblioteke je, osim duge tradicije i velikog fonda knjiga, i to što obe funkcionišu u okviru Saveza slepih. S druge strane, Biblioteka za slijepe Crne Gore i Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske su od početka samostalne javne ustanove, koje ove godine obilježavaju 10 godina postojanja. Rad crnogorske biblioteke predstavila je Smilja Vladusinović. Direktor Želimir Radinović govorio je o radu i specifičnostima Specijalne biblioteke.

Tokom predstavljanja i diskusije koja je uslijedila, a u koju se se uključili i prisutni korisnici, uočeni su zajednički problemi i izazovi sa kojima se susreću ove srodne ustanove te date smjernice za aktivniju saradnju u budućnosti.