Književnik iz Istočnog Sarajeva Goran Vračar bio je gost JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. Goran Vračar dosad je objavio pet zbirki poezije, za koju je višestruko nagrađivan. Njegova prva zbirka „Svetla Sarajeva“ snimljena je i u zvučnom izdanju, u produkciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo i može se naći na policama Specijalne biblioteke.

U duhu saradnje sa našom ustanovomo, Vračar će za potrebe slijepih i slabovidih slušalaca snimiti zbirku poezije „Jutro u Gestapou“ svog sugrađanina, pjesnika Dejana Gutalja.

Dejan Gutalj iza sebe ima sedam objavljenih zbirki poezije. Prvih šest nastalo je u periodu  od 1978. do 1996, između ostalih i „Jutro u Gestapou“ 1994 godine, nakon čega slijedi skoro dvije decenije pjesnikove medijske izolacije i povučenosti iz javnog života.

Naredna knjiga „Tamno pseto samoće“ objavljena je u izdanju „Biblioteke Pale“ 2014. i predstavlja izbor iz ranijih zbirki pjesama. Za nju je Gutalj 2015 nagrađen „Pečatom varoši sremskokarlovačke“.

Ovog pjesnika mnogi porede sa Vladislavom Petkovićem Disom, a neki idu čak i dalje, pa žiri u obrazloženju za nagradu kaže da Gutalj prevazilazi disovski koncept tame i ništavila, dublje i konzistentnije zadire u pakao za ljude i bogove, u Ad i Tartar na zemlji, i oblači ih u bijele boje.