Књижевник из Источног Сарајева Горан Врачар био је гост ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Горан Врачар досад је објавио пет збирки поезије, за коју је вишеструко награђиван. Његова прва збирка „Светла Сарајева“ снимљена је и у звучном издању, у продукцији Матичне библиотеке Источно Сарајево и може се наћи на полицама Специјалне библиотеке.

У духу сарадње са нашом установомо, Врачар ће за потребе слијепих и слабовидих слушалаца снимити збирку поезије „Јутро у Гестапоу“ свог суграђанина, пјесника Дејана Гутаља.

Дејан Гутаљ иза себе има седам објављених збирки поезије. Првих шест настало је у периоду  од 1978. до 1996, између осталих и „Јутро у Гестапоу“ 1994 године, након чега слиједи скоро двије деценије пјесникове медијске изолације и повучености из јавног живота.

Наредна књига „Тамно псето самоће“ објављена је у издању „Библиотеке Пале“ 2014. и представља избор из ранијих збирки пјесама. За њу је Гутаљ 2015 награђен „Печатом вароши сремскокарловачке“.

Овог пјесника многи пореде са Владиславом Петковићем Дисом, а неки иду чак и даље, па жири у образложењу за награду каже да Гутаљ превазилази дисовски концепт таме и ништавила, дубље и конзистентније задире у пакао за људе и богове, у Ад и Тартар на земљи, и облачи их у бијеле боје.