U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, 5. novembra 2015. godine, u 19,00 časova biće otvorena specijalizovana izložba za slijepa i slabovida lica pod nazivom „Prostor, oblik, dodir“.

„Prostor, oblik, dodir“ je prva izložba na našim prostorima u potpunosti prilagođena za slijepa i slabovida lica, a MSURS je realizuje uz stručnu pomoć Tiflološkog muzeja iz Zagreba. Saradnja ova dva muzeja odvijala se kroz međusobnu razmjenu znanja i iskustava u domenu posvećenosti publici i radu sa lokalnom zajednicom, inovativnih pristupa interpretaciji muzejskih kolekcija i iznalaženju kreativnih načina njihove upotrebe, za šta su obje institucije nagrađene specijalnim priznanjima u okviru međunarodne nagrade „Živa“, koju dodjeljuje Forum slavenskih kultura.

Izložba „Prostor, oblik, dodir“ obuhvata crteže, grafike, slike, i skulpture iz kolekcije MSURS-a i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka, uvodeći apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost, svoje djelovanje započela upravo u Banjaluci. Izložbom se obilježava 40 godina od osnivanja Grupe, koju je činilo devet umjetnika: Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Bekir Misirlić, Ljubomir Perčinlić, Edin Numankadić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Mustafa Skopljak i Radoslav Tadić.

Izložba je osmišljena sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela kao vrijedna kulturna baština, koju čuva MSURS, predstave na nov način u skladu sa savremenim muzeološkim standardima, i to prvenstveno da budu pristupačna i slijepim i slabovidim osobama. Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela.

„Prostor, oblik, dodir“ je autorski projekat dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je produkciji učestvovao cijeli tim kustosa MSURS-a.

Podršku i pomoć pružili su: Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, tiflolog-grafolog Jovica Radanović, skluptor Dušan Pašić, grafički dizajner Nemanja Mićević, grafičari sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Maja Lakić Lazić i Aleksandar Lazić, dizajner zvuka Srđan Radaković., a svoj glas pratećim audio sadržajima ustupio je renomirani banjalučki glumac Goran Jokić. Audio sadržaji snimljeni su u tonskom studiju Specijalne biblioteke

Projekat su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Kancelarija Uneska u Veneciji, medijski pokrovitelj je Radio televizija Republike Srpske.

Banjalučani mogu da posjete ovu jedinstvenu izložbu do 5. februara 2016. godine, a ideja je da se poslije toga postavka seli u druge gradove RS.