У Музеју савремене умјетности Републике Српске, 5. новембра 2015. године, у 19,00 часова биће отворена специјализована изложба за слијепа и слабовида лица под називом „Простор, облик, додир“.

„Простор, облик, додир“ је прва изложба на нашим просторима у потпуности прилагођена за слијепа и слабовида лица, а МСУРС је реализује уз стручну помоћ Тифлолошког музеја из Загреба. Сарадња ова два музеја одвијала се кроз међусобну размјену знања и искустава у домену посвећености публици и раду са локалном заједницом, иновативних приступа интерпретацији музејских колекција и изналажењу креативних начина њихове употребе, за шта су обје институције награђене специјалним признањима у оквиру међународне награде „Жива“, коју додјељује Форум славенских култура.

Изложба „Простор, облик, додир“ обухвата цртеже, графике, слике, и скулптуре из колекције МСУРС-а и посвећена је умјетничкој групи „Простор – облик“, основаној 1975. године, која је седамдесетих година XX вијека, уводећи апстракцију у босанскохерцеговачку умјетност, своје дјеловање започела управо у Бањалуци. Изложбом се обиљежава 40 година од оснивања Групе, коју је чинило девет умјетника: Томислав Дугоњић, Енес Мунџић, Бекир Мисирлић, Љубомир Перчинлић, Един Нуманкадић, Војо Димитријевић, Никола Њирић, Мустафа Скопљак и Радослав Тадић.

Изложба је осмишљена са циљем да се апстрактна умјетничка дјела као вриједна културна баштина, коју чува МСУРС, представе на нов начин у складу са савременим музеолошким стандардима, и то првенствено да буду приступачна и слијепим и слабовидим особама. Овакав вид инклузивне презентације музејских предмета омогућен је путем њихових специјалних прилагођавања, припремљених намјенски за ову изложбу, а обухватају тактилне реплике дјела умањених димензија, адаптације помоћу звука и мириса, као и оригиналне примјерке доступне за додир. Све изложене радове прате описне легенде на брајевом писму, као и аудио записи који носе биографске податке о сваком од аутора и тумаче њихов умјетнички концепт за одређена дјела.

„Простор, облик, додир“ је ауторски пројекат др Сарите Вујковић и Жане Вукичевић, у чијој је продукцији учествовао цијели тим кустоса МСУРС-а.

Подршку и помоћ пружили су: Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, тифлолог-графолог Јовица Радановић, склуптор Душан Пашић, графички дизајнер Немања Мићевић, графичари са Академије умјетности у Бањалуци Маја Лакић Лазић и Александар Лазић, дизајнер звука Срђан Радаковић., а свој глас пратећим аудио садржајима уступио је реномирани бањалучки глумац Горан Јокић. Аудио садржаји снимљени су у тонском студију Специјалне библиотеке

Пројекат су подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине и Канцеларија Унеска у Венецији, медијски покровитељ је Радио телевизија Републике Српске.

Бањалучани могу да посјете ову јединствену изложбу до 5. фебруара 2016. године, а идеја је да се послије тога поставка сели у друге градове РС.