ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске и Хелсиншки парламент грађана Бања Лука у уторак, 3. новембра од 11.00 до 14.00 часова у кафе бару Музичког павиљона „Петар Кочић“ у Бањалуци организовали су акцију „Кафа без предрасуда“.
Ријеч је о перформансу, гдје су столице у кафеу претворене у инвалидска колица, а на сваком столу поред информативног летка био је и повез за очи. Гости су замољени да бар дио времена док сједе у кафићу ставе повез на очи и раде све што би иначе радили како би доживјели искуство о томе како је живјети без чула вида.
Циљ акције је да подстакне грађане на размишљање како је бити особа са инвалидитетом у нашем друштву и са којим све проблемима и изазовима се припадници ове популације свакодневно сусрећу.
Према подацима Свјетске здравствене организације, у просјеку 15 посто становника једне земље чине особе с инвалидитетом. У складу с тим, претпоставља се да у БиХ има око 568.743 особе с инвалидитетом.
И поред тога што је Босна и Херцеговина потписала и ратификовала УН Конвенцију о правима особа са инвалидитетом 2010. године многи од њих немају приступ јавним, културним и образовним институцијама због архитектонских баријера и немогућности приступа информацијама.