Roman zasnovan na istinitim događajima prati život jedne porodice na Zmijanju između Prvog i Drugog svjetskog rata. Spisateljka roman posvećuje svojoj baki Ikoniji i svim invalidnim licima. Ikonija je heroina koja predstavlja sve srpske žene iz tog perioda koje su se mučile sa neimaštinom, nepismenošću, doživljavale velike tuge, ali su, ipak, nalazile snage da opstaju i da se bore. Roman opisuje sudbinu majke i kćerke koje su sticajem okolnosti obe za supružnike imale invalidna lica. I pored teške tematike, roman odiše pozitivnim duhom, toplinom, nostalgijom, koloritom jednog doba i jednog podneblja, u kome su uprkos svim teškoćama vladale prave moralne vrijednosti.

Sava Guslov Marčeta objavila je osam knjiga. Dobitnik je nekoliko književni nagrada, a roman „Šest dukata za Ikoniju“ bio je u užem izboru za književnu nagradu „Zlatna sova“.

Izdavač štampanog izdanja je Zadužbina „Petar Kočić“ Banjaluka – Beograd, dok je zvučno izdanje dio edicije „Jedan pisac – jedna knjiga” Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS. Zvučna knjiga traje 10 sati i 55 minuta.