Роман заснован на истинитим догађајима прати живот једне породице на Змијању између Првог и Другог свјетског рата. Списатељка роман посвећује својој баки Иконији и свим инвалидним лицима. Иконија је хероина која представља све српске жене из тог периода које су се мучиле са неимаштином, неписменошћу, доживљавале велике туге, али су, ипак, налазиле снаге да опстају и да се боре. Роман описује судбину мајке и кћерке које су стицајем околности обе за супружнике имале инвалидна лица. И поред тешке тематике, роман одише позитивним духом, топлином, носталгијом, колоритом једног доба и једног поднебља, у коме су упркос свим тешкоћама владале праве моралне вриједности.

Сава Гуслов Марчета објавила је осам књига. Добитник је неколико књижевни награда, а роман „Шест дуката за Иконију“ био је у ужем избору за књижевну награду „Златна сова“.

Издавач штампаног издања је Задужбина „Петар Кочић“ Бањалука – Београд, док је звучно издање дио едиције „Један писац – једна књига” Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС. Звучна књига траје 10 сати и 55 минута.