У склопу обиљежавања Међународног дана особа са инвалидитетом (3. децембар), ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС ће у четвртак, 7. децембра 2017. године у 12 сати, заједно са својим корисницима (слијепим и слабовидим лицима) посјетити ЈУ Музеј Републике Српске.

Ријеч је о наставку успјешне сарадње између двије јавне установе из области културе и образовања, али и јединствена прилика да се лица са оштећеним видом са подручја Града Бањалуке упознају са тренутим дешавањима у Музеју – сталном и новом поставком и да одслушају стручно предавање.

Подсјетимо, Међународни дан особа са инвалидитетом проглашен је од стране Уједињених нација (резолуција 47/3) и широм свијета се обиљежава сваког 3. децембра, почев од 1992. године.

Конвенција о правима особа са инвалидитетом темељи се на начелима поштовања урођеног достојанства индивидуалне аутономије особа са инвалидитетом. Индивидуална аутономија особе са инвалидитетом подразумијева и право те особе да бира гдје ће, са ким и како живјети, као и њено право да живи самостално и да буде укључена у локалну заједницу.

Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом је „Трансформација према одрживом и истрајном друштву за све“ (Transformation towards sustainable and resilient society for all), којом се промовишу права и перспективе особа са инвалидитетом широм свијета.