У самој природи књиге и књижевности јесте да су доступни свима и отворени за све који је воле.

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС прилагодила је  дјечији роман „Иваново отварање“ својим члановима штампајући је у виду звучне књиге, брајеве књиге, текстуалног формата са употребом синтетизованог говора и увећане штампе.

У центру збивања овог романа је дечак који изненада ослијепи, а затим, суочен с том трагедијом покушава да је превазиђе и открије нови смисао у напрасно порушеном животу, који нуди безнађе. „Иваново отварање“ живота реализује се игром шаха, која прераста оквире забаве паролом „Краљ није мртав!“, која је присутна као лајтмотив. Роман у славу литературе и живота!

Књига је добила награду „Политикин забавник“ као најбоље дјело за младе у 2000. години, као и награду Удружења књижевника Републике Српске и града Бањалуке за књигу године 2000.

„Иваново отварање“ је прва књига на брајевом писму штампана у штампарији наше библиотеке. Књига је за сада штампана у 15 примјерака на 176 страница.

Звучна књига „Иваново отварање“ је прва таква књига снимљена у тонском студију наше библиотеке. Подијељена је на 5 фајлова и траје 170 минута. Текст чита јелена Радаковић, тонска обрада Данијела Грбић.

 „Иваново отварање“ је такође и прва књига у увећаној штампи издата у нашој библиотеци. Штампана је у фонту 18, сразмјерно фонту увећане су и илустрације у књизи, књига има 167 страна.

Ранко Рисојевић, професор математике и физике, по опредjељењу: пјесник, прозаиста, драмски писац, есејиста, историчар математике, преводилац. Oбјавио је око четрдесет књига, међу којима 14 збирки пјесама,18 књига прозе, од тога 5  су романи, изведено му је десетак радио игара, пет драмских текстова за дјецу и два за одрасле. Приредио је за штампу више књига пезије и прозе наших аутора.

За књижевни рад награђиван је више пута, а најзначајније награде су: награда „Жељезаре Сисак“ за поетску књигу „Прах“, награда „Лаза Костић“ за прозну књигу „Шум“, награда „Политикиног забавника“ за роман за младе „Иваново отварање“, награде „Печат вароши сремско-карловачке“ и „Скендер Куленовић“ за поетску књигу „Први свијет“, награда „Бранко Ћопић“, Српске академије наука и умјетности, за роман „Босански џелат“, те „Кочићева награда“ за укупно стваралаштво.

Тренутно је на функцији директора Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.