U samoj prirodi knjige i književnosti jeste da su dostupni svima i otvoreni za sve koji je vole.

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS prilagodila je  dječiji roman „Ivanovo otvaranje“ svojim članovima štampajući je u vidu zvučne knjige, brajeve knjige, tekstualnog formata sa upotrebom sintetizovanog govora i uvećane štampe.

U centru zbivanja ovog romana je dečak koji iznenada oslijepi, a zatim, suočen s tom tragedijom pokušava da je prevaziđe i otkrije novi smisao u naprasno porušenom životu, koji nudi beznađe. „Ivanovo otvaranje“ života realizuje se igrom šaha, koja prerasta okvire zabave parolom „Kralj nije mrtav!“, koja je prisutna kao lajtmotiv. Roman u slavu literature i života!

Knjiga je dobila nagradu „Politikin zabavnik“ kao najbolje djelo za mlade u 2000. godini, kao i nagradu Udruženja književnika Republike Srpske i grada Banjaluke za knjigu godine 2000.

„Ivanovo otvaranje“ je prva knjiga na brajevom pismu štampana u štampariji naše biblioteke. Knjiga je za sada štampana u 15 primjeraka na 176 stranica.

Zvučna knjiga „Ivanovo otvaranje“ je prva takva knjiga snimljena u tonskom studiju naše biblioteke. Podijeljena je na 5 fajlova i traje 170 minuta. Tekst čita jelena Radaković, tonska obrada Danijela Grbić.

 „Ivanovo otvaranje“ je takođe i prva knjiga u uvećanoj štampi izdata u našoj biblioteci. Štampana je u fontu 18, srazmjerno fontu uvećane su i ilustracije u knjizi, knjiga ima 167 strana.

Ranko Risojević, profesor matematike i fizike, po opredjeljenju: pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac. Objavio je oko četrdeset knjiga, među kojima 14 zbirki pjesama,18 knjiga proze, od toga 5  su romani, izvedeno mu je desetak radio igara, pet dramskih tekstova za djecu i dva za odrasle. Priredio je za štampu više knjiga pezije i proze naših autora.

Za književni rad nagrađivan je više puta, a najznačajnije nagrade su: nagrada „Željezare Sisak“ za poetsku knjigu „Prah“, nagrada „Laza Kostić“ za proznu knjigu „Šum“, nagrada „Politikinog zabavnika“ za roman za mlade „Ivanovo otvaranje“, nagrade „Pečat varoši sremsko-karlovačke“ i „Skender Kulenović“ za poetsku knjigu „Prvi svijet“, nagrada „Branko Ćopić“, Srpske akademije nauka i umjetnosti, za roman „Bosanski dželat“, te „Kočićeva nagrada“ za ukupno stvaralaštvo.

Trenutno je na funkciji direktora Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.