Представници наше библиотеке графолог-тифлолог Јовица Радановић, библиотекари Јелена Радаковић и Драгана Божић учествовали су на тродневној конференцији „IFLA P3“ која је одржана у Мехелену у Белгији у периоду 18-20.08.2009.

Организација конференције, која је требало да послужи као својеврстан увод конференцији у Милану „IFLA WLIC 2009“ која ће се одржати 23-27.08.2009, повјерена је  секцији IFLA LPD, тј . библиотекама посвећеним људима са потешкоћама у читању (IFLA Libraries Serving Persons with Print Disabilities Section LPD), а замишљена је као кооперација  специјалних библиотека и институција из Белгије и Холандије.

Термин „људи са потешкоћама у читању“ обухвата слијепе и слабовиде особе, дислектичне особе, стара и онемоћала лица итд.  Акценат је стављен на пружање боље услуге људима са потешкоћама у читању, кроз сарадњу са издавачима и јавним библиотекама.

Сам назив конференције „Издавачи, јавне библиотеке и корисници“ (Publishers, Public Libraries, People – P3) поклопио се са концепцијом јер је сваки од три дана био посвећен једној од тема.
Нова библиотечка политика која подразумијева инклузивну услугу и нове технологије омогућили су бржи и ефикаснији приступ информацијама. Оно што је некад била специјална библиотечка услуга за људе са потешкоћама у читању данас у многим земљама убрзано постаје дио редовних библиотечких сервиса.  Специјалне библиотеке се отварају према јавним,  и обрнуто.

На конференцији је учествовало више од 100 учесника из преко 20 земаља широм свијета,. Између осталог ту су били предсједница  IFLA-e Елен Тајс,  представници LPD-а, RNIB-а (Royal National Institute of Blind People), Дејзи конзорцијума, Асоцијације издавача (PA – Publishers Association, менаџери, директори библиотека из свих крајева свијета итд.

Првог дана конференције суочили су се с једне стране представници библиотека, а с друге представници издавача, и расправљало се о проблему ауторских права, који се посебно актуелизује са дигитализацијом књига и појавом нових,  прилагођених формата, те нарочито интернетом.

Другог дана фокус је пребачен на јавне библиотеке, гдје су представници разних библиотека, прије свега белгијских и холандских, али и библиотека широм свијета (кенијске, хрватске, аустралијске, јапанске  и других) подијелили с присутнима своја искуства и достигнућа. Истог дана организоване су и интерактивне радионице на ту тему.

Трећег дана учесници конференције посјетили су Јавну библиотeку у Мастрихту у Холандији, у оквиру које се пружа услуга и људима са потешкоћама у читању. Ову импозантну библиотеку пројектовао је исти архитект који је осмислио и амстердамску библиотеку.  Учесници су упознати са радом појединачних одјељења кроз органозоване туре кроз библиотеку.  У први план су сада стављени сами корисници, чији су се представници  обратили присутнима, објаснивши на који начин они организовано и активно учествују у креирању што бољих услова и што боље услуге, јер само кроз сарадњу сва три елемента – издавача, јавних библиотека и корисника могуће је омогућити оптималан приступ информацијама за све.

Све презентације које су присутни имали прилику да чују на конференцији биће објављене на веб-сајту секције библиотека за  људе са потешкоћама у читању (IFLA Libraries Serving Persons with Print Disabilities Section) – http://www.ifla.org/en/lpd .