Jednog hladnog februarskog jutra cijela Evropa ostala je bez struje.

Bivši haker i društveni aktivista Pjero Mancano istražuje mogući uzrok nestanka struje. Kada je naišao na ozbiljan trag, pretpostavlja da je riječ o hakerskom napadu i svoja saznanja pokušava da podijeli sa odgovarajućim službama – doduše, bezuspješno. Mancanu je jasno da je njihov neprijatelj izuzetno lukav i nemilosrdan, tim prije što ubrzo on sam postaje glavni osumnjičeni. Bojar, komesar Evropola koji je spreman da sasluša njegove teorije, pronalazi sumnjive mejlove na njegovom kompjuteru. Otprilike u isto vrijeme kada je i u Americi nestala struja, u potrazi za počiniocem Mancanu se pridružuje i novinarka Si-En-Na Loren Šenon.

U periodu od nepunih 20 dana, Evropa, a potom i Amerika, u mraku se suočavaju sa najvećim mogućim izazovom: preživljavanjem.

Ovo je ukratko sadržaj nove zvučne knjige, austrijskog autora Marka Elzberga: „Pomračenje – sutra će biti prekasno“. Riječ je o bestseleru prodatom u više od dva milona primjeraka, a prema riječima austrijske štampe (Die Presse) – Elzbergovo „Pomračenje“ nije samo uzbudljiv triler već je i odlično prerušena stručna analiza krhkosti savremenog društva.

Audio knjiga „Pomračenje – sutra će biti prekasno“ snimljena je u tonskom studiju Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u ukupnom trajanju od 14 sati i 11 minuta.

Tekst je pročitala Žana Vukosavljević, dok je za tonsku obradu bila zadužena bibliotekarka Jelena Radaković.