Suđenje dvadesetčetvorici atentatora počinje u oktobru 1914. godine u Sarajevu, tri mjeseca nakon sarajevskog atentata, kad je cijela Evropa već u
ratu. Rudolf Cistler je u to vrijeme mladi advokat u Sarajevu koji čeka dozvolu da otvori svoju kancelariju, i koga sud poziva da uz još četiri branioca učestvuje na suđenju. On  u potpunosti uspijeva da pobije dvije ključne tačke optužbe, rekavši da se mladobosancima može suditi za ubistvo, ali ne za ubistvo prestolonasljednika, jer zakon u BiH ne poznaje posebnu zaštitu prestolonasljednika, te osporava i optužbu za veleizdaju, pozivajući se na Sanstefanski mir po kojem je Turska 1878. pristala na okupaciju BiH, ali je suverenitet ostao na strani sultana. Austrougari, sudije, tužilac, pristrasni posmatrači s nevjericom su slušali Cistlerove riječi, a oni drugi, malobrojniji, tiši, objektivniji i profesionalniji, divili su se kako je mladi pravnik započeo fantastičnu odbranu u jednom od najznačajnijih sudskih procesa 20. vijeka.  Izvanrednom pravničkomvještinom on je uspio da odbrani štićenike, ali ne i da ih oslobodi, jer nije ih bilo moguće osloboditi. Po okončanju suđenja prognan je iz Sarajeva.

Zvučna knjiga  predstavlja predavanje Rudolfa Cistlera održano na svečanoj Akademiji, priređenoj po „Krajišniku“, društvu za podizanje doma i spomenika Gavrilu Principu u Bosanskom Grahovu, Glavnom odboru u Sarajevu, u Narodnom pozorištu Kralja Petra II u Sarajevu, dana 7. marta 1937. godine.

Zvučnu knjigu pročitao je Berislav Blagojević.

Trajanje: sat i 23 minute