Пред нашим корисницима је друга књига из едиције Приче Иве Андрића у издању београдске Лагуне, објављена поводом 50 година од Нобелове награде.

„…Кад се човек роди, то је као да га баце у дубоко, бескрајно море. Ваља пливати. Постојати. Носити идентитет…“ Андрићеви особењаци и мали људи живе својим специфичним животима, у условима који одређују њихово постојање, понашање, размишљање, снове, свијест о могућем и замишљеном. Аутор мајсторски оцртава карактерне особине тих малих, обичних људи кроз преломне епизоде у њиховим животима, уочава и хвата пресудне тренутке који одређују њихову даљу судбину, у неколико потеза оцртава нам сав њихов дотадашњи и будући живот, њихова надања, хтјења, разочарања, успоне, падове. Нижу се приче о чудацима и митоманима, егоцентрицима и манијацима, неурастеницима и хипохондрима, усамљенцима, нежењама и самцима, умишљеним писцима и логорејичним приповједачима, лажовима и алкохоличарима, квазиауторитетима и лажним љубавницима, ситним чиновницима и безначајним индустријалцима, малим Наполеонима и генералима послије битака.

„Приче о особењацима и малим људима“ су још један доказ озбиљности, посвећености и способности Иве Андрића да се загледа у душу човјека не плашећи се онога што би могао да нађе, не судећи, не величајући, не умањујући. Он је само посматрао – и биљежио, истовремено прожимајући њихове животне приче нескривеном иронијом, латентим хумором и притајеним саосјећањем.

Књига је снимљена у тонском студију Специјалне библиотеке, а приче су прочитале ученице IV 3 бањалучке гимназије: Сузана Радуловић, Мила Марић, Ивана Перић, Јелена Кукило, Зорана Дошен и Ивона Шукунда.

Књига траје 6 сати и 28 минута, а тонски ју је обрадила Драгана Божић