Путопис младог аутора из Челинца је штиво за све оне који чезну за путовањима и који воле слушати о њима од људи који су имали ту срећу да путују. Текстови су уобличавани током шест година путовања, од најјужније тачке Италије, па до Шведске, од Андалузије до Црног мора. 
Аутор промишља и дубоко осјећа свако своје путешествије, свако своје ходочашће, користећи све језичке могућности да стил и манир сачува од стерилног и високопарног уопштавања, како је то често у путописима случај, стављајући акценат на живи и непосредни доживљај у којем препознаје и из којег црпи поетске сокове. Током цијеле књиге наилазимо на зреле литерарне рефлексије о путовању и његовој суштини, о томе шта путовање јесте, колико заправо путујемо, шта од путовања очекујемо, на који начин путујемо и, уопште, које су и какве могућности да се данас превале хиљаде километара без много главобоље.

Максимовић користи хумор и иронију, а духовите пасаже претаче у допадљиве истине, попутоне да путовање почиње тамо гдје престаје удобност или пак оне да се други градови не упознају у музејима и галеријама, већ у кафанама и на пијаци. Књига која се чита у једном даху, па опет.

Рецензент књиге доц. др Саша Шмуља рекао је за ову књигу сљедеће: „Аутор на књижевну сцену ступа свеском путописних минијатура, вођен једном племенитом намјером, да у доба инверзног система вриједности укаже на књижевну и животну важност путовања, културе мобилности уопште као и
на могућности њене обнове у једном учмалом времену и друштву. Јединственим литерарним ходољубљем, маниром старих путописаца, живописним, мјестимично жаргонским стилом и, без икакве сумње, умјетнички обликованом емоцијом, аутор дијели утиске и спознаје о другом, истичући у први план достојанство путовања као чина ходочашћа.“

Звучна књига траје 4 сата и 58 минута.