Putopis mladog autora iz Čelinca je štivo za sve one koji čeznu za putovanjima i koji vole slušati o njima od ljudi koji su imali tu sreću da putuju. Tekstovi su uobličavani tokom šest godina putovanja, od najjužnije tačke Italije, pa do Švedske, od Andaluzije do Crnog mora. 
Autor promišlja i duboko osjeća svako svoje putešestvije, svako svoje hodočašće, koristeći sve jezičke mogućnosti da stil i manir sačuva od sterilnog i visokoparnog uopštavanja, kako je to često u putopisima slučaj, stavljajući akcenat na živi i neposredni doživljaj u kojem prepoznaje i iz kojeg crpi poetske sokove. Tokom cijele knjige nailazimo na zrele literarne refleksije o putovanju i njegovoj suštini, o tome šta putovanje jeste, koliko zapravo putujemo, šta od putovanja očekujemo, na koji način putujemo i, uopšte, koje su i kakve mogućnosti da se danas prevale hiljade kilometara bez mnogo glavobolje.

Maksimović koristi humor i ironiju, a duhovite pasaže pretače u dopadljive istine, poputone da putovanje počinje tamo gdje prestaje udobnost ili pak one da se drugi gradovi ne upoznaju u muzejima i galerijama, već u kafanama i na pijaci. Knjiga koja se čita u jednom dahu, pa opet.

Recenzent knjige doc. dr Saša Šmulja rekao je za ovu knjigu sljedeće: „Autor na književnu scenu stupa sveskom putopisnih minijatura, vođen jednom plemenitom namjerom, da u doba inverznog sistema vrijednosti ukaže na književnu i životnu važnost putovanja, kulture mobilnosti uopšte kao i
na mogućnosti njene obnove u jednom učmalom vremenu i društvu. Jedinstvenim literarnim hodoljubljem, manirom starih putopisaca, živopisnim, mjestimično žargonskim stilom i, bez ikakve sumnje, umjetnički oblikovanom emocijom, autor dijeli utiske i spoznaje o drugom, ističući u prvi plan dostojanstvo putovanja kao čina hodočašća.“

Zvučna knjiga traje 4 sata i 58 minuta.