Jedanaesti broj časopisa kroz dobro poznate rubrike donosi pregršt, nadamo se, zanimljivih tema u kojima ćete uživati. Kao i obično, protrčaćemo kratko kroz sadržaj.

U rubrici Novosti iz biblioteke, predstavljamo vam pobjedniike netom završenog 14. književnog konkursa Biblioteke. Saznaćete sve o Resursnom centru Brajevog pisma, otvorenom u zgradi Biblioteke, uz donaciju Ambasade Japana u BiH. Edicija „Otrgnuti od zaborava“ donosi nam novu knjigu na Brajevom pismu – Kosovske priče“ Grigorija Božovića.

U rubrici Kultura i umjetnost pišemo o Petru Kočiću, kako su izgledali njegovi posljednji dani, i podsjećamo se nedavno preminulog filologa Ivana Klajna.

Rubrika Svijet nauke uzmeđu ostalog razmatra domete vještačke inteligencije, da li može sustići čovjeka.

Podsjetićemo se aforizama Rade Petkovića, prerano preminulog aforističara iz Bočca. Prenosimo vam i  Novogodišnju poslanicu Ramba Amadeusa, napisanu u njemu prepoznatljivom stilu.

Rubrika „Oni su ostavili trag“ donosi priče o dva izuzetna čovjeka. Prvi je mladi Amerikanac Daglas Meriveder Dold, koji je potpuno iz altruističkih razloga, nadahnut pričama o stradanju, hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, došao na Balkan da pomogne tokom Prvog svjetskog rata. Drugi je psihijatar i pisac Viktor Frankl, koje je preživjevši užase Holokausta, uspio da svoje iskustvo iskoristi u naučne svrhe, osnuje logoterapiju, tj. terapiju smislom i pomogne drugima.

Tu je i priča o Titovom bunkeru u Konjicu, turističkom biseru naše zemlje i još mnogo toga, što ćete otkriti sami čitajući časopis.

Do sljedećeg broja, srdačan pozdrav od vrijedne redakcije!