Roman o životu češke glumice Lide Barove (1914–2000), od njenih početaka u Pragu preko zlatnih godina u Berlinu, do postratnog perioda, izgnanstva i starosti.

Centralna priča knjige je njena afera sa Jozefom Gebelsom, ministrom nacionalnog prosvjećenja i propagande nacističke Njemačke, koja će joj obilježiti život. Sam Hitler moraće da interveniše da prekine vezu i da se Gebels vrati supruzi. Odsustvo eksplicitnog rata, Holokausta zapravo uvećava čitaočevu zebnju pred budućom svjetskom katastrofom nejasnom sviješću o surovim životnim scenama iza kulisa.

Priča se nastavlja u oslobođenoj Evropi, vraćanjem pred kamere i nove ljubavi. Tu su Felini, Otokar Vavra, pozorište, Fasbinder.

Brojni udarci sudbine, usponi i padovi, moralna ambivalentnost i simpatija prema nacizmu, ljubav prema muškarcima i raskoši, suočavanje sa prolaznošću ljepote i mladosti – obilježili su život Lide Barove, čija je životna filozofija sažeta u očevim riječima: “Liduška, šta god da se desi, ti samo guraj svoje”.

Fascinantna biografija u kojoj se prelamaju sve pritivrječnosti burnog 20. vijeka u Evropi.

Zvučno izdanje od 4 sata i 50 minuta pročitala je Dragana Božić.

Muharem Bazdulj, pisac, novinar i prevodilac, objavio je dosad 20-ak knjiga – zbirki priča, romana i esejistike. Knjige su mu prevedene na engleski, njemački, poljski, bugarski i makedonski. Dobitnik je brojnih nagrada, u zemlji i inostranstvu.