Директор Желимир Радиновић излагао о значају Специјалне библиотеке

Послије двије године паузе, 27. и 28. априла у Требињу у хотелу „Леотар“ одржан је стручни скуп библиотекара у организацији Друштва библиотекара Републике Српске. Ове године Друштво обиљежава јубилеј – 25 година успјешног рада и дјеловања.

Скуп је окупио више од двије стотине библиотекара из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

На отварању семинара у великој сали хотела „Леотар“ присутнима се обратила директорка Народне библиотеке Требиње Милосава Супић Вуковић, а потом и предсједница Друштва библиотекара Стојка Мијатовић. Испред Министарства просвјете и културе Републике Српске поздравну ријеч упутила је Милица Котур, пожељевши сретан рад. Скуп је поздравио и управник Народне библиотеке Републике Србије Владимир Пиштало који је истакао значај личних контаката међу библиотекарима усљед којих долази до далеке успјешније, природније и директније сарадње.

„Није било никаквих скупова двије године и људи су жељни сусрета, приче. Људи ће поднијети реферате из своје области, а овај скуп на неки начин обиљежава крај двије године необичног живота у изолацији и скривених лица. Сада смо открили лица, једни другима и то је смисао овог скупа. Књига је преносива магија, може да се носи са једнога мјеста на друго и кажу да су књиге најстрпљивији учитељи, а библиотекари и њихово стрпљење омогућују да ти учитељи допру до оних којима су потребни“, истакао је Пиштало.

Скуп је поздравио и предсједник Друштва библиотекара Србије Богдан Трифуновић  као и Јован Цвјетковић, генерални директор Српске новинске агенције (СРНА), који је прочитао писмо академика Мира Вуксановића који није био у могућности да присуствује.

Услиједио је радни дио. Теме овогодишњег семинара биле су Фондови – изградња и видљивост и Улога нове генерације библиотекара у развоју библиотекарства.

Током два дана изложено је преко 50 радова. Скуп се истовремено одржавао у двије сале, за библиотекара народних и универзитеских библиотека и школске библиотекаре.

Првог дана програма рад о значају ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске представио је руководилац установе Желимир Радиновић, који је кроз девет тачака указао на важност Библиотеке у процесу образовања, културе и рада са корисницма (особама са оштећеним видом) који представља важан дио инклузивног процеса којем установа тежи. Имајући то у виду, Радиновић је причао о богатом библиотечком фонду, едицијама („Један писац, једна књига“ и „Отргнути од заборава“), часописима („Хомер“ и „Ријечи у прстима“) али и о бесплатној платформи Е-библиотека која даје могућност појединцу да се путем интернета упозна са књигама које су снимљене у тонском студију Библиотеке. Посебан акцент је стављен и на књижевно стваралаштво слијепих и слабовидих лица, литерарни конкурс, радионице и представу „Чудесна прича о Хелен Келер“ која је инспирсана књижевним дјелом слијепе списатељице. Излагање је наишло на позитиван одјек и указало на улогу Специјалне библиотеке у животу слијепог корисника.

Уз стручни скуп одржан је пратећи програм у виду промоција књиге, изложбе и свечане вечере.