Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, 22.02.2021. na poziv Saveza udruga slijepih i slabovidih Slovenije (Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije) održana je konferencija putem aplikacije Zoom na kojoj su učestvovali predstavnici regionalnih biblioteka za slijepa i slabovida lica.

Pored domaćina i naše ustanove koju je predstavljao direktor Želimir Radinović, konferencija je okupila predstavnike Nacionalnog saveza slijepih Makedonije (Nacionalen sojuz na slepi vo Republika Makedonija), Biblioteke za slijepe Crne Gore, Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“, Biblioteke Saveza slepih Vojvodine „Mr Omer Marinkov“, Hrvatske knjižnice za slijepe, Prve dječje knjižnice za djecu sa oštećenjem vida (pri Osnovnoj školi Pećine u Rijeci) i Knjižnice slijepih i slabovidih Minke Skaberne iz Ljubljane (Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne).

Svi učesnici imali su vrijeme za kratak referat u kojem su predstavili rad svojih ustanova, a onda je uslijedio razgovor o raznim zajedničkim temama, iskustvima i mogućnostima budućih saradnji.

Želimir Radinović je istakao da je lijepo bilo opet biti dijelom kulturom povezanog regiona te da je cilj ovog skupa nastavak procesa međusobnog povezivanja i saradnje, te razmjene iskustava, koji je započeo konferencijom o perspektivama Brajevog pisma u organizaciji JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske 2017. godine, kada su se ove institucije prvi put sastale u Banjaluci nakon 27 godina.

Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom Uneska, obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja.