Поводом Међународног дана матерњег језика, 22.02.2021. на позив Савеза удруга слијепих и слабовидих Словеније (Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije) одржана је конференција путем апликације Zoom на којој су учествовали представници регионалних библиотека за слијепа и слабовида лица.

Поред домаћина и наше установе коју је представљао директор Желимир Радиновић, конференција је окупила представнике Националног савеза слијепих Македоније (Национален сојуз на слепи во Република Македонија), Библиотеке за слијепе Црне Горе, Библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“, Библиотеке Савеза слепих Војводине „Мр Омер Маринков“, Хрватске књижнице за слијепе, Прве дјечје књижнице за дјецу са оштећењем вида (при Основној школи Пећине у Ријеци) и Књижнице слијепих и слабовидих Минке Скаберне из Љубљане (Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne).

Сви учесници имали су вријеме за кратак реферат у којем су представили рад својих установа, а онда је услиједио разговор о разним заједничким темама, искуствима и могућностима будућих сарадњи.

Желимир Радиновић је истакао да је лијепо било опет бити дијелом културом повезаног региона те да је циљ овог скупа наставак процеса међусобног повезивања и сарадње, те размјене искустава, који је започео конференцијом о перспективама Брајевог писма у организацији ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске 2017. године, када су се ове институције први пут састале у Бањалуци након 27 година.

Од 2000. године у свијету се, у складу са закључком Унеска, обиљежава 21. фебруар као Дан матерњег језика, који је дио културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости, али и толеранције и разумијевања.