Издања ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, на Брајевом писму и у звучном облику, од данас су дио фонда Народне библиотеке “Јован Поповић” у Кикинди. За кикиндску библиотеку ово је значајна донација, будући да овакве књиге до сада није имала у свом богатом књижном фонду.

Књиге су директору кикиндске библиотеке Брани Маријановићу уручили директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС Желимир Радиновић и самостални стручни сарадник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности у Представништву Српске Борислав Максимовић.

Овај поклон дио је акције даривања књига библиотекама у Србији коју спроводи Представништво Републике Српске у Србији. Сарадња је тек недавно успостављена и ово је друга донација књига библиотеци у Кикинди, прва од 250 књига била је у мају, када је у Кикинди први пут била делегација Представништва РС.

Потпредсједница УО организације слијепих “Северни Банат” из Кикинде Бранка Шобот-Јеличић истакла је да слијепима много значи да у библиотеци сада постоје овакве књиге, јер је то знак да су равноправни са осталим грађанима. Драго јој је да је ова сарадња успостављена и нада се да ће се развијати.

Директор Народне библиотеке “Јован Поповић” Бране Маријановић изразио је задовољство што ће библиотека захваљујући овим књигама добити нову групу читалаца.

Замјеница градоначелника Кикинде Дијана Јакшић-Киурски захвалила је Представништву Републике Српске у Србији и Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске и указала да је ова посјета израз обостране жеље да се оствари трајна сарадња Кикинде са Републиком Српском.

Директор Специјална библиотека Желимир Радиновић оцијенио је да је култура поље гдје се најбоље остварује сарадња српског народа из двије државе, што је озваничено и Споразумом о паралелним везама и  јединственом културном простору Србије и Републике Српске. Позвао је присутне да користе услуге Специјалне библиотеке и изразио наду да су ова донација и посјета само почетак интензивније сарадње у будућности.

У оквиру посјете Борка Тадић одиграла је монодраму “У знаку бијелог штапа” и личним искуством указала на предрасуде према слабовидим лицима, али и подучила публику како да се понашају према оваквим особама.

Догађају су присуствовали бројни грађани Кикинде, представници оба удружења слијепих у Кикинди, градоначелник Никола Лукач и неколико медијских екипа.