Izdanja JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, na Brajevom pismu i u zvučnom obliku, od danas su dio fonda Narodne biblioteke “Jovan Popović” u Kikindi. Za kikindsku biblioteku ovo je značajna donacija, budući da ovakve knjige do sada nije imala u svom bogatom knjižnom fondu.

Knjige su direktoru kikindske biblioteke Brani Marijanoviću uručili direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Želimir Radinović i samostalni stručni saradnik za razvoj i unapređenje saradnje u prosvjeti, kulturi i umjetnosti u Predstavništvu Srpske Borislav Maksimović.

Ovaj poklon dio je akcije darivanja knjiga bibliotekama u Srbiji koju sprovodi Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. Saradnja je tek nedavno uspostavljena i ovo je druga donacija knjiga biblioteci u Kikindi, prva od 250 knjiga bila je u maju, kada je u Kikindi prvi put bila delegacija Predstavništva RS.

Potpredsjednica UO organizacije slijepih “Severni Banat” iz Kikinde Branka Šobot-Jeličić istakla je da slijepima mnogo znači da u biblioteci sada postoje ovakve knjige, jer je to znak da su ravnopravni sa ostalim građanima. Drago joj je da je ova saradnja uspostavljena i nada se da će se razvijati.

Direktor Narodne biblioteke “Jovan Popović” Brane Marijanović izrazio je zadovoljstvo što će biblioteka zahvaljujući ovim knjigama dobiti novu grupu čitalaca.

Zamjenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić-Kiurski zahvalila je Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji i Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske i ukazala da je ova posjeta izraz obostrane želje da se ostvari trajna saradnja Kikinde sa Republikom Srpskom.

Direktor Specijalna biblioteka Želimir Radinović ocijenio je da je kultura polje gdje se najbolje ostvaruje saradnja srpskog naroda iz dvije države, što je ozvaničeno i Sporazumom o paralelnim vezama i  jedinstvenom kulturnom prostoru Srbije i Republike Srpske. Pozvao je prisutne da koriste usluge Specijalne biblioteke i izrazio nadu da su ova donacija i posjeta samo početak intenzivnije saradnje u budućnosti.

U okviru posjete Borka Tadić odigrala je monodramu “U znaku bijelog štapa” i ličnim iskustvom ukazala na predrasude prema slabovidim licima, ali i podučila publiku kako da se ponašaju prema ovakvim osobama.

Događaju su prisustvovali brojni građani Kikinde, predstavnici oba udruženja slijepih u Kikindi, gradonačelnik Nikola Lukač i nekoliko medijskih ekipa.