Povodom proslave Dana evropske baštine, koji se svakog septembra obilježavaju širom Evrope, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske je u petak, 24.09.2010. u okviru prigodnog programa promovisala knjigu „Banjaluka – Alejama prošlosti i sadašnjosti“ autora Zorana Pejašinovića u tehnikama prilagođenim slijepim i slabovidim licima.

Prvi dio promocije održan je u konferencijskoj sali Biblioteke u 12.30 časova.

Poslije riječi dobrodošlice i uvodnog obraćanja Branka Suzića, VD direktora Biblioteke, te podsjećanja na značaj obilježavanja Dana evropske baštine, izabranim gostima su se obratile Snežana Đorđević, viši stručni saradnik za evropske integracije u u oblasti kulture pri Ministarstvu prosvjete i kulture i Dijana Grbić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti pri Gradskoj upravi. Tema ovogodišnjih  Dana evropske baštine u Republiciu Srpskoj bila je Otisci epoha. Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske odlučila je da tom prilikom predstavi knjigu o Banjaluci kroz epohe. Otisci pored toga simbolično predstavljaju i otiske brajevih slova, pa i otud veza sa našom ustanovom.

Poslije uvodnog, ceremonijalnog dijela, osoblje Biblioteke predstavilo je izdanja prilagođena slijepim i slabovidim licima. Brajevo izdanje predstavio je Jovica Radanović, tiflograf-grafolog, a zvučno u audio mp3 formatu Danijela Grbić, realizator programa izdavačke djelatnosti, koji su odgovorni i zaslužni za ova izdanja. Brajevo izdanje objavljeno je na engleskom i srpskom jeziku, a zvučno na srpskom.  Knjigu su na engleski preveli Andrijana Stokić-Penda i Petar Penda. Danijela Grbić pustila je prisutnima isječak iz zvučne knjige. Bibliotekarka Jelena Radaković izrecitovala je potom dve prigodne pjesme o Banjaluci, na srpskom i engleskom jeziku, koje se nalaze u knjizi. Program je svojim sviranjem na klaviru uljepšao i obogatio Lazar Radoja, nastavnik u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci. Voditeljka programa bila je  Dragana Božić. Autor Zoran Pejašinović bio je spriječen da dođe na početak promocije, i skupu se  kratko obratio na kraju programa.

Istog dana održan je i drugi dio promocije u okviru 15. međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2010 na banjalučkom velesajmu s početkom u 17.30 časova. O knjizi su i ovaj put govorili Zoran Pejašinović, Branko Suzić, Danijela Grbić i Jovica Radanović, a program je vodila Dragana Božić. Promocija je naišla na dobar odziv posjetilaca Sajma knjige.

Inače knjiga „Banjaluka – Alejama prošlosti i sadašnjosti“ predstavlja kulturno-istorijski vodič kroz Banjaluku. Prvi dio knjige, koji nosi naslov „Alejama prošlosti“, govori o prošlosti grada od najstarijih arheoloških nalaza, preko rimskog, srednjovjekovnog, turskog, austrougarskog vremena, pa sve do 20. vijeka, do vremena prve i druge Jugoslavije i Republike Srpske. Drugi dio, pod naslovom „Alejama sašnjosti“, jeste šetnja kroz današnji grad.
Knjiga ima i turističku dimenziju i namijenjena je svima koji žele da upoznaju ovaj grad. „Banjaluka – Alejama prošlosti i sadašnjosti“ je izašla 2009. godine u izdanju Grada Banjaluka i AIS Međunarodnog udruženja naučnih radnika Banjaluka.