Поводом прославе Дана европске баштине, који се сваког септембра обиљежавају широм Европе, Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске је у петак, 24.09.2010. у оквиру пригодног програма промовисала књигу „Бањалука – Алејама прошлости и садашњости“ аутора Зорана Пејашиновића у техникама прилагођеним слијепим и слабовидим лицима.

Први дио промоције одржан је у конференцијској сали Библиотеке у 12.30 часова.

Послије ријечи добродошлице и уводног обраћања Бранка Сузића, ВД директора Библиотеке, те подсјећања на значај обиљежавања Дана европске баштине, изабраним гостима су се обратиле Снежана Ђорђевић, виши стручни сарадник за европске интеграције у у области културе при Министарству просвјете и културе и Дијана Грбић из Одјељења за друштвене дјелатности при Градској управи. Тема овогодишњих  Дана европске баштине у Републициу Српској била је Отисци епоха. Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске одлучила је да том приликом представи књигу о Бањалуци кроз епохе. Отисци поред тога симболично представљају и отиске брајевих слова, па и отуд веза са нашом установом.

Послије уводног, церемонијалног дијела, особље Библиотеке представило је издања прилагођена слијепим и слабовидим лицима. Брајево издање представио је Јовица Радановић, тифлограф-графолог, а звучно у аудио mp3 формату Данијела Грбић, реализатор програма издавачке дјелатности, који су одговорни и заслужни за ова издања. Брајево издање објављено је на енглеском и српском језику, а звучно на српском.  Књигу су на енглески превели Андријана Стокић-Пенда и Петар Пенда. Данијела Грбић пустила је присутнима исјечак из звучне књиге. Библиотекарка Јелена Радаковић изрецитовала је потом две пригодне пјесме о Бањалуци, на српском и енглеском језику, које се налазе у књизи. Програм је својим свирањем на клавиру уљепшао и обогатио Лазар Радоја, наставник у музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци. Водитељка програма била је  Драгана Божић. Аутор Зоран Пејашиновић био је спријечен да дође на почетак промоције, и скупу се  кратко обратио на крају програма.

Истог дана одржан је и други дио промоције у оквиру 15. међународног сајма књиге Бањалука 2010 на бањалучком велесајму с почетком у 17.30 часова. О књизи су и овај пут говорили Зоран Пејашиновић, Бранко Сузић, Данијела Грбић и Јовица Радановић, а програм је водила Драгана Божић. Промоција је наишла на добар одзив посјетилаца Сајма књиге.

Иначе књига „Бањалука – Алејама прошлости и садашњости“ представља културно-историјски водич кроз Бањалуку. Први дио књиге, који носи наслов „Алејама прошлости“, говори о прошлости града од најстаријих археолошких налаза, преко римског, средњовјековног, турског, аустроугарског времена, па све до 20. вијека, до времена прве и друге Југославије и Републике Српске. Други дио, под насловом „Алејама сашњости“, јесте шетња кроз данашњи град.
Књига има и туристичку димензију и намијењена је свима који желе да упознају овај град. „Бањалука – Алејама прошлости и садашњости“ је изашла 2009. године у издању Града Бањалука и АИС Међународног удружења научних радника Бањалука.