У пријеподневним часовима 28. септембра 2016. на отвореном простору у шеталачкој зони Главне улице у Приједору обиљежен је Свјетски дан туризма, уз учешће представника Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС.
Овогодишњи Свјетски дан туризма под слоганом “Туризам за све” посвећен је приступачном туризму и ширењу поруке о важности и користи универзалне приступачности за друштво садашњице, а нарочито када се ради о популацији са неким обликом инвалидитета која није у могућности уживати привилиегије упознавања других култура, искусити природне љепоте или узбуђења одласка на путовање. Зато се и на међународном нивоу промовише слоган “Туризам за све” с циљем да сви људи, па и особе са инвалидитетом имају могућност да уживају у туристичким понудама и услугама.
Туристичка организација Приједор тим поводом организовала је уличну изложбу фотографија „Туризам за све“ те промовисала мултимедијалну презентацију туристичких потенцијала прилагођену нијемима, глувима, глувонијемима и слијепима. Ово подразумијева аудио звук – ишчитавање текста на мултимедијалној презентацији (за слијепе и слабовидне), слајдове фотографија са изложбе и титл (за нијеме, глуве и глувонијеме) те знаковни језик, тј. снимак особе која ишчитавани текст преводи на знаковни језик.
Такође промовисана је брошура „Туристички водич“ на брајевом писму, у чијој изради је велики допринос дала управо Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, прије свега тифлограф-графолог Јовица Радановић, који се у име установе обратио присутнима.
Свјетски дан туризма обиљежава се сваке године 27. септембра од 1979. године, а путем пригодних манифестација, приредби и догађаја.

http://www.srna.rs/novosti/437584/dvodnevno-obiljezavanje-svjetskog-dana-turizma.htm