U prijepodnevnim časovima 28. septembra 2016. na otvorenom prostoru u šetalačkoj zoni Glavne ulice u Prijedoru obilježen je Svjetski dan turizma, uz učešće predstavnika Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS.
Ovogodišnji Svjetski dan turizma pod sloganom “Turizam za sve” posvećen je pristupačnom turizmu i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo sadašnjice, a naročito kada se radi o populaciji sa nekim oblikom invaliditeta koja nije u mogućnosti uživati priviliegije upoznavanja drugih kultura, iskusiti prirodne ljepote ili uzbuđenja odlaska na putovanje. Zato se i na međunarodnom nivou promoviše slogan “Turizam za sve” s ciljem da svi ljudi, pa i osobe sa invaliditetom imaju mogućnost da uživaju u turističkim ponudama i uslugama.
Turistička organizacija Prijedor tim povodom organizovala je uličnu izložbu fotografija „Turizam za sve“ te promovisala multimedijalnu prezentaciju turističkih potencijala prilagođenu nijemima, gluvima, gluvonijemima i slijepima. Ovo podrazumijeva audio zvuk – iščitavanje teksta na multimedijalnoj prezentaciji (za slijepe i slabovidne), slajdove fotografija sa izložbe i titl (za nijeme, gluve i gluvonijeme) te znakovni jezik, tj. snimak osobe koja iščitavani tekst prevodi na znakovni jezik.
Takođe promovisana je brošura „Turistički vodič“ na brajevom pismu, u čijoj izradi je veliki doprinos dala upravo Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, prije svega tiflograf-grafolog Jovica Radanović, koji se u ime ustanove obratio prisutnima.
Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. septembra od 1979. godine, a putem prigodnih manifestacija, priredbi i događaja.

http://www.srna.rs/novosti/437584/dvodnevno-obiljezavanje-svjetskog-dana-turizma.htm