Programom održanim 26.12.2013. u maloj sali Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske pridružila se obilježavanju važnog jubileja koji je obojio godinu na izmaku – dvjestote godišnjice od rođenja našeg velikog pjesnika  Njegoša, jednog od stubova srpske književnosti. Publika je na početku imala priliku da čuje odlomak iz radio drame „Gorski vijenac“  u režiji Vide Ognjenović  iz Dramskog programa Radio Beograda, u izvođenju Danila Lazovića, Miše Janketića i drugih poznatih glumaca. Direktor biblioteke Želimir Radinović potom je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što baš ovim kulturnim događajem Biblioteka zaokružuje više nego uspješnu prethodnu godinu, obilježenu izložbama, promocijama., predavanjima. Jubilej Njegoša je važan i jedinstven  datum  u našim životima, a njegov značaj za srpski jezik, književnost u duhovnost nikad nije dovoljno istaći. Biblioteka se potrudila da na simboličan način da svoj doprinos proslavi ove svečanosti.

Centralni gost programa bio je dr Duško Pevulja, docent na Filološkom fakultetu u Banjaluci, stručnjak za srpsku književnost 18. i 19. vijeka i istoriju srpske književnosti. Nadahnutom besjedom profesor Pevulja oduševio je prisutne. Istakavši da je o Njegošu i lako i teško govoriti, te da je najbolje zakloniti se iza autoriteta, profesor je citirao Andrića kazujući da „u Njegoševom djelu ima svjetlosti i putokaza za svakoga, i to svjetlosti koja ne gasne i putokaza koji ne vara“ . Njegoš je za nas ono što je Gete za Nijemce, Puškin za Ruse i Šekspir za Engleze.  Podsjetio nas je i šta je o Njegošu pisao čuveni Nikolaj  Velimirović, koji je još 1925. godine tvrdio da je srpski narod izgubio vjeru u Boga i prestao biti dostojan Njegoša. Stanje se nažalost nije promijenilo ni do današnjih dana.

U nastavku druženja bibliotekarka Dragana Božić predstavila je knjigu na brajevom pismu „Služba Pustinjaku cetinjskom“ Matije Bećkovića. Knjiga je nastala kao mali spomenik Njegoševom jubileju, oslanjajući se na izdanje Srpske književne zadruge. Knjiga predstavlja zbirku besjeda, ogleda, članaka i pjesama koje je Matija Bećković napisao od 1971. godine na ovamo.  U mnogočemu sljedbenik Njegošev, Bećković u raznim priolikama, tokom godina  tumači i hvali njegov lik, pjesništvo i podvig. On Njegoša posmatra integralno, kao istorijsku i crkvenu ličnost, njegovo djelo posmatra kao pjesničko, filozofsko i teološko, a identitet kao crnogorski i srpski. Knjiga na brajevom pismu štampana je uz odobrenje autora, a prvi primjerak mu je svečano uručen prilikom susreta.

Na kraju programa proglašeni su pobjednici šestog, tradicionalnog književnog konkursa Biblioteke koji je ove godine bio u znaku Njegoša.  Naime tema konkursa bila je „Dva vijeka od rođenja Njegoša“. Tročalni žiri – pjesnikinja Borka Tadić, pisac Berislav Blagojević i bibliotekarka Jelena Radaković – izbrao je pjesmu „Noć“ Duška Sinđelića iz Sremske Mitrovice za najbolju. Drugo mjesto osvojila je pjesma „Njegovo oči gledaju sunce“ Najdana Stojanovića iz Surdulice, a treće  „Svetozarje luče Njegoševe“ Veselina Gajdaševića Šljarkova iz Feketića.