Програмом одржаним 26.12.2013. у малој сали Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске придружила се обиљежавању важног јубилеја који је обојио годину на измаку – двјестоте годишњице од рођења нашег великог пјесника  Његоша, једног од стубова српске књижевности. Публика је на почетку имала прилику да чује одломак из радио драме „Горски вијенац“  у режији Виде Огњеновић  из Драмског програма Радио Београда, у извођењу Данила Лазовића, Мише Јанкетића и других познатих глумаца. Директор библиотеке Желимир Радиновић потом је поздравио присутне и изразио задовољство што баш овим културним догађајем Библиотека заокружује више него успјешну претходну годину, обиљежену изложбама, промоцијама., предавањима. Јубилеј Његоша је важан и јединствен  датум  у нашим животима, а његов значај за српски језик, књижевност у духовност никад није довољно истаћи. Библиотека се потрудила да на симболичан начин да свој допринос прослави ове свечаности.

Централни гост програма био је др Душко Певуља, доцент на Филолошком факултету у Бањалуци, стручњак за српску књижевност 18. и 19. вијека и историју српске књижевности. Надахнутом бесједом професор Певуља одушевио је присутне. Истакавши да је о Његошу и лако и тешко говорити, те да је најбоље заклонити се иза ауторитета, професор је цитирао Андрића казујући да „у Његошевом дјелу има свјетлости и путоказа за свакога, и то свјетлости која не гасне и путоказа који не вара“ . Његош је за нас оно што је Гете за Нијемце, Пушкин за Русе и Шекспир за Енглезе.  Подсјетио нас је и шта је о Његошу писао чувени Николај  Велимировић, који је још 1925. године тврдио да је српски народ изгубио вјеру у Бога и престао бити достојан Његоша. Стање се нажалост није промијенило ни до данашњих дана.

У наставку дружења библиотекарка Драгана Божић представила је књигу на брајевом писму „Служба Пустињаку цетињском“ Матије Бећковића. Књига је настала као мали споменик Његошевом јубилеју, ослањајући се на издање Српске књижевне задруге. Књига представља збирку бесједа, огледа, чланака и пјесама које је Матија Бећковић написао од 1971. године на овамо.  У многочему сљедбеник Његошев, Бећковић у разним приоликама, током година  тумачи и хвали његов лик, пјесништво и подвиг. Он Његоша посматра интегрално, као историјску и црквену личност, његово дјело посматра као пјесничко, филозофско и теолошко, а идентитет као црногорски и српски. Књига на брајевом писму штампана је уз одобрење аутора, а први примјерак му је свечано уручен приликом сусрета.

На крају програма проглашени су побједници шестог, традиционалног књижевног конкурса Библиотеке који је ове године био у знаку Његоша.  Наиме тема конкурса била је „Два вијека од рођења Његоша“. Трочални жири – пјесникиња Борка Тадић, писац Берислав Благојевић и библиотекарка Јелена Радаковић – избрао је пјесму „Ноћ“ Душка Синђелића из Сремске Митровице за најбољу. Друго мјесто освојила је пјесма „Његово очи гледају сунце“ Најдана Стојановића из Сурдулице, а треће  „Светозарје луче Његошеве“ Веселина Гајдашевића Шљаркова из Фекетића.