Бањалучка публика, љубитељи писане ријечи и корисници Специјалне библиотеке, јуче су имали прилику да на михољданско вече (12. октобар) у Дому омладине присуствују промоцији звучног издања књиге „Петодинарке“ аутора Горана Дакића.

Овај роман нашао се у едицији Један писац – једна књига, што значи да већ од данас корисници е ће имати прилику да га нађу на полицама Библиотеке и послушају невелику причу (у трајању од 120 минута) о дјечаку хероју Жељку Нишевићу, селу Даљ и Дунаву.

Дакић је причу о  „Петодинаркама“ почео са читањем уломака из првог романа „Даљ“ с обзиром на то да постоји копча између два дјела, гдје се види разлог зашто је мјесто радње управо село Даљ и књижевни ликови које је аутор током времена изградио, а који су стварни ликови из пишчевог живота.

Штампано издање књиге подијељено је у пет дијелова, гдје сваки од ликова на свој начин прича исту причу – о доласку новог ученика у разред, који како испада на крају је један од незнаних хероја ратних деведесетих година и историје уопште.

Након Дакићевог излагања у којем су присутни имали прилику да чују како се роман „Петодинарке“ појавио у сну и како исти представља својеврсно враћања дуга, публика је почела да поставља питања на које је аутор давао на тренутке озбиљне а гдјегдје и духовите одговоре.

На крају представљања дјела, писац се захвалио организаторима и учесницима (публици) на доласку, док је библиотекарка Јелена Радаковић која је и водила програм позвала све да остану у Дому омладине и на представи „Терапија“ коју изводи позориште младих ДИС, који су слијепим и слабовидим лицима у оквиру пројекта Хоризонти обезбиједили бесплатан улаз.