Banjalučka publika, ljubitelji pisane riječi i korisnici Specijalne biblioteke, juče su imali priliku da na miholjdansko veče (12. oktobar) u Domu omladine prisustvuju promociji zvučnog izdanja knjige „Petodinarke“ autora Gorana Dakića.

Ovaj roman našao se u ediciji Jedan pisac – jedna knjiga, što znači da već od danas korisnici e će imati priliku da ga nađu na policama Biblioteke i poslušaju neveliku priču (u trajanju od 120 minuta) o dječaku heroju Željku Niševiću, selu Dalj i Dunavu.

Dakić je priču o  „Petodinarkama“ počeo sa čitanjem ulomaka iz prvog romana „Dalj“ s obzirom na to da postoji kopča između dva djela, gdje se vidi razlog zašto je mjesto radnje upravo selo Dalj i književni likovi koje je autor tokom vremena izgradio, a koji su stvarni likovi iz piščevog života.

Štampano izdanje knjige podijeljeno je u pet dijelova, gdje svaki od likova na svoj način priča istu priču – o dolasku novog učenika u razred, koji kako ispada na kraju je jedan od neznanih heroja ratnih devedesetih godina i istorije uopšte.

Nakon Dakićevog izlaganja u kojem su prisutni imali priliku da čuju kako se roman „Petodinarke“ pojavio u snu i kako isti predstavlja svojevrsno vraćanja duga, publika je počela da postavlja pitanja na koje je autor davao na trenutke ozbiljne a gdjegdje i duhovite odgovore.

Na kraju predstavljanja djela, pisac se zahvalio organizatorima i učesnicima (publici) na dolasku, dok je bibliotekarka Jelena Radaković koja je i vodila program pozvala sve da ostanu u Domu omladine i na predstavi „Terapija“ koju izvodi pozorište mladih DIS, koji su slijepim i slabovidim licima u okviru projekta Horizonti obezbijedili besplatan ulaz.