Јавна установа Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске са 1. августом 2014. почела је са имплементацијом пројекта који је финансијски подржан из средстава ФИГАП програма а чији је Библиотека носилац као институционални партнер.
Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП програм 2009-2014), резултат је сарадње Агенције за равноправност сполова БиХ – Министарства за људска права и избјеглице БИХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине („Службени гласник Босне и Херцеговине“ бр. 41/09). Програм подржава група међународних донатора коју чине владе Краљевине Шведске, Републике Аустрије и Швајцарске Конфедерације.
Назив програма је од „Хобија до хљеба“. Програмом се желе оснажити високо маргинализоване жене са оштећењем вида у двије локалне заједнице, Бањалуци и Бијељини, ка остваривању економске и социјалне равноправности. Циљ је да им се укаже на њихова права, те едукује о начину остваривања истих. Неопходно је подучити их сету законских прописа, упознати их са могућностима за запошљавање и самозапошљавање, подстицајима који им стоје на располагању, те процедурама које морају проћи да би основале сопствену предузетничку дјелатност. Такође ће се радити на подизању свијести корисница пројекта о њиховој равноправности са мушкарцима и женама без инвалидитета. У ту сврху Библиотека ће са стручним сарадником издати Водич кроз права жена, са посебним освртом на изједначавање могућности жена са оштећењем вида, процедурама за остваривање права, као и установама које им у томе могу помоћи. Водич ће бити издат у стандардном црном тиску и у техникама прилагођеним лицима оштећеног вида (аудио и брај), и  биће јавно промовисан. Стручни сарадник ће кроз радионице вршити едукацију жена о њиховим радним правима, запошљавању и подстицајима за особе са инвалидитетом.
Послије овог теоријског дијела, слиједи  практични дио програма који се односи на афирмацију жена да кроз израду комерцијалних ручних радова повећају могућности самозапошљавања, те стекну материјалне претпоставке али и самопоуздање за бољи живот. Слијепе и слабовиде жене се већ баве израдом ручних радова, али их је потребно усмјерити ка изради радова који се на тржишту могу и продати. За њихову едукацију биће ангажовани сарадници који се већ баве оваквом комерцијалном радиношћу. Израда свакодневно употребљивих предмета, попут уникатног накита, природне козметике, модних додатака, играчака итд. не захтијева скуп репро материјал и нарочите услове за рад, а тиме ни велика улагања, што је прилика за појединце и појединке да започну са сопственом дјелатношћу.
Будући да кориснице пројекта немају знање и искуство неопходно за пласирање готовог производа на тржиште, ангажоваће се стручни сарадник да за њих у току периода реализације пројекта врши услуге истраживања тржишта, промоције и продаје, те их обучи да у наредном периоду тај посао обављају саме.
У свакој планираној локалној заједници биће организоване изложбено-продајне манифестације заједно са другим занатлијама тог подручја како би се доказало да жене са оштећеним видом имају једнаке потенцијале. Потенцијали жена оштећеног вида ће бити представљени и у документарном филму, који ће се снимити, а који је најснажније аудио-визуелно средство промоције тих потенцијала у јавности. Крај пројекта обиљежиће велика изложба радова свих корисница у Бањалуци, округли сто и велика културно-умјетничка манифестација медијски пропраћена. Предвиђено је да се програм реализује до 31.10.2014. године.
Испред библиотеке на пројекту су ангажовани директор Желимир Радиновић као кoординатор, библиотекарка Драгана Божић задужена je за читање  и обраду звучног материјала за Водич, а тифлограф-графолог Јовица Радановић за израду Водича на брајевој писму. Сараднице на пројекту су дипломирана правница Вера Бошковић и дипломирана економисткиња Тијана Ћуп.
Прва планирана радионица одржаће се крајем августа и на њој ће се учеснице програма упознати са појмом родне равноправности те правним могућностима (само)запошљавања.
На страници библиотеке редовно ћемо вас обавјештавати о активностима везаним за поменути програм.