У петак  10. фебруара 2017. године у 13 часова простору ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске одржана је претпромоција нове књиге  Борке Тадић „Без реда, без смисла – Поетско-прозно расуло“.  Књига ће, као и претходна Боркина књига „Збиље и тајанства“, изаћи у оквиру издавачке дјелатности Специјалне библиотеке у штампаном издању, а потом и у техникама за слијепа и слабовида лица.

Претпромоција је отворена пјесмом „Косац“, првом пјесмом у будућој збирци, коју је извела ауторка. Послије уводног обраћања директора Библиотеке, услиједило је представљање пјесама и прича.

Збирка „Без реда, без смисла“ обухвата приповијетке и поезију различите садржине, форме,  настале у разним периодима. Библиотекарке  Јелена Радаковић и Драгана Божић прочитале су приповијетке „Случајна прича“ и „Нина“ . „Случајна прича“  је аутентична прича Росе Чавке из околине Горњег Вакуфа, коју је ауторка забиљежила у жељи да је сачува од заборава, док је прича „Нина“ потресна исповијест о нереализованом мајчинству.  Ауторка је потом одрецитовала неколико пјесама. Највише смијеха изазвале су пјесме „Ах Рашиславе“ и „Јесењин“  посвећене стварним ликовима. На причу „Нина“ надовезале су се три пјесме посвећене дјеци која су обогатила пјесникињин живот, а прочитала их је Верица Тадић.

О стваралаштву Борке Тадић говорио је професор српског језика и књижевности Саша Грбић, резензент њене посљедње књиге.

По замисли ауторке,  гошћа из публике Ведрана  Пусовић  је извлачила цедуље са насловима пјесама и приповиједака које ће ући у збирку и на тај начин одређен је њихов редослијед у збирци.

Поред  директора Библиотеке Желимира Радиновића, Боркин рад , труд и таленат поздравио је и похвалио предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић.

Програм је завршен читањем одломка из приче „Сашава баба на журки“, коју је Саша Грбић смјестио у жанр тинејџерске комедије. Причу је прочитао глумац Рајко Марчета.  У одговарајућем дијелу приче пјесмом се придружила Борка Тадић у пратњи Милоша Тадића на гитари. Весела пјесма са социјалним подтекстом подигла је публику на ноге.

Дружење и разговор о књизи у веселој атмосфери настављен је и по завршетку званичног програма.

image-0-02-05-10e0b8b9bafe63e59f530587843eed7a7aa8852a1a0d19e10049e10b1d5447f6-V