U petak  10. februara 2017. godine u 13 časova prostoru JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske održana je pretpromocija nove knjige  Borke Tadić „Bez reda, bez smisla – Poetsko-prozno rasulo“.  Knjiga će, kao i prethodna Borkina knjiga „Zbilje i tajanstva“, izaći u okviru izdavačke djelatnosti Specijalne biblioteke u štampanom izdanju, a potom i u tehnikama za slijepa i slabovida lica.

Pretpromocija je otvorena pjesmom „Kosac“, prvom pjesmom u budućoj zbirci, koju je izvela autorka. Poslije uvodnog obraćanja direktora Biblioteke, uslijedilo je predstavljanje pjesama i priča.

Zbirka „Bez reda, bez smisla“ obuhvata pripovijetke i poeziju različite sadržine, forme,  nastale u raznim periodima. Bibliotekarke  Jelena Radaković i Dragana Božić pročitale su pripovijetke „Slučajna priča“ i „Nina“ . „Slučajna priča“  je autentična priča Rose Čavke iz okoline Gornjeg Vakufa, koju je autorka zabilježila u želji da je sačuva od zaborava, dok je priča „Nina“ potresna ispovijest o nerealizovanom majčinstvu.  Autorka je potom odrecitovala nekoliko pjesama. Najviše smijeha izazvale su pjesme „Ah Rašislave“ i „Jesenjin“  posvećene stvarnim likovima. Na priču „Nina“ nadovezale su se tri pjesme posvećene djeci koja su obogatila pjesnikinjin život, a pročitala ih je Verica Tadić.

O stvaralaštvu Borke Tadić govorio je profesor srpskog jezika i književnosti Saša Grbić, rezenzent njene posljednje knjige.

Po zamisli autorke,  gošća iz publike Vedrana  Pusović  je izvlačila cedulje sa naslovima pjesama i pripovijedaka koje će ući u zbirku i na taj način određen je njihov redoslijed u zbirci.

Pored  direktora Biblioteke Želimira Radinovića, Borkin rad , trud i talenat pozdravio je i pohvalio predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić.

Program je završen čitanjem odlomka iz priče „Sašava baba na žurki“, koju je Saša Grbić smjestio u žanr tinejdžerske komedije. Priču je pročitao glumac Rajko Marčeta.  U odgovarajućem dijelu priče pjesmom se pridružila Borka Tadić u pratnji Miloša Tadića na gitari. Vesela pjesma sa socijalnim podtekstom podigla je publiku na noge.

Druženje i razgovor o knjizi u veseloj atmosferi nastavljen je i po završetku zvaničnog programa.

image-0-02-05-10e0b8b9bafe63e59f530587843eed7a7aa8852a1a0d19e10049e10b1d5447f6-V