Kao što je i najavljeno, predstavnici Specijane biblioteke zajedno sa svojim korisnicima, posjetili su juče 7. decembra Muzej Republike Srpske.

Povod ovog okupljanja je bio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, ali i nastavak uspješne saradnje između dvije javne ustanove.

Uz želje dobrodošlice direktora Muzeja Miladina Savića, koji je rekao da su vrata Muzeja uvijek otvorena i da ga izuzetno raduje nastavak saradnje sa Bibliotekom, posjetioci – predstavnici Gradske organizacije slijepih Banjaluka i čitaoci imali su prilike da prisustvuju stručnom vođstvu kroz dvije izložbe i čuju istorijske podatke o istima.

Prva izložba“Antičke zbirke Muzeja Republike Srpske 2″  je dio stalne muzejske postavke i prema riječima kustosa gospođe Milke Đukić u njoj je obrađeno 115 predmeta koje su prethodno konzervirali stručnjaci iz Banjaluke i Beograda. Veći do izložbe se sastoji od različitih posuda, zdjela, amfora i fragmenata isitih, te od miljokaza iz rimskog doba, koji je među posjetiocima možda izazvao i najviše pažnje jer upitanju taktilni predmet, odonosno eksponat koji su mogli da opipaju.

Druga izložba  „Ustaška propaganda od 1941. do 1945. godine“ otvorena je u Muzeju krajem oktobra ove godine i sadrži fotografije, dokumente letke, štampu i sl. iz tog perioda. Autor ove izložbe je kustos istoričar Milenko Đorđević, ali je ovaj put stručno vođstvo preuzeo gospodin Janko Vračar, kojeg su posjetioci upoznali prošle godine kao autora izložbe o dobu viteštva. Vračar je prisutnima dao više istorijskih podataka iz pomenutog perioda, kratke činjenice o Crvenoj armiji, ali i o porukama izloženih dokumenata.

Na kraju ove prije svega zanimljive posjete, direktor Biblioteke Želimir Radinović se zahvalio predstavnicima Muzeja i izrazio zadovoljstvo, što su i ovaj put korisnici (slijepa i slabovida lica) dobili mogućnost da steknu nova iskustva i saznanja iz oblasti umjetnosti i istorije.