Као што је и најављено, представници Специјане библиотеке заједно са својим корисницима, посјетили су јуче 7. децембра Музеј Републике Српске.

Повод овог окупљања је био Међународни дан особа са инвалидитетом, али и наставак успјешне сарадње између двије јавне установе.

Уз жеље добродошлице директора Музеја Миладина Савића, који је рекао да су врата Музеја увијек отворена и да га изузетно радује наставак сарадње са Библиотеком, посјетиоци – представници Градске организације слијепих Бањалука и читаоци имали су прилике да присуствују стручном вођству кроз двије изложбе и чују историјске податке о истима.

Прва изложба“Античке збирке Музеја Републике Српске 2″  је дио сталне музејске поставке и према ријечима кустоса госпође Милке Ђукић у њој је обрађено 115 предмета које су претходно конзервирали стручњаци из Бањалуке и Београда. Већи до изложбе се састоји од различитих посуда, здјела, амфора и фрагмената иситих, те од миљоказа из римског доба, који је међу посјетиоцима можда изазвао и највише пажње јер упитању тактилни предмет, одоносно експонат који су могли да опипају.

Друга изложба  „Усташка пропаганда од 1941. до 1945. године“ отворена је у Музеју крајем октобра ове године и садржи фотографије, документе летке, штампу и сл. из тог периода. Аутор ове изложбе је кустос историчар Миленко Ђорђевић, али је овај пут стручно вођство преузео господин Јанко Врачар, којег су посјетиоци упознали прошле године као аутора изложбе о добу витештва. Врачар је присутнима дао више историјских података из поменутог периода, кратке чињенице о Црвеној армији, али и о порукама изложених докумената.

На крају ове прије свега занимљиве посјете, директор Библиотеке Желимир Радиновић се захвалио представницима Музеја и изразио задовољство, што су и овај пут корисници (слијепа и слабовида лица) добили могућност да стекну нова искуства и сазнања из области умјетности и историје.