У периоду од 27.02. до 02.03.2014. делегација ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске боравила је у Београду и Новом Саду, гдје је посјетила библиотеке слијепих и учествовала на Међународном сајму туризма у Београду.
Специјалну библиотеку су представили директор Желимир Радиновић, библиотекар Драгана Божић, чланица Управног одбора Вера Бошковић и новинар РТРС-а Дејан Косић.

•    Београд

Међународни сајам туризма

Тридесет шести сајам туризма одржан је од 27.02.2014. до 02.03.2014. у Београду. Као и сваке године, на њему се представила Туристичка организација  Републике Српске, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији. На заједничком изложбеном штанду Туристичке организације Српске у хали 4, представиле су се туристичке организације Бањалуке, Источног Сарајева, Приједора, Теслића, Лакташа, Вишеграда, Зворника, Бијељине, промотери братуначке регате, и по први пут ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС. Специјална библиотека представила се у првом реду својим смјештајним капацитетом, а затим и културним и едукативним садржајем, намијењеним прије свега слијепим и слабовидим корисницима. За ову прилику урађене су брошуре Библиотеке које су дијељене на штанду.
Наш штанд изазвао је интересовање посјетилаца које је привукла изложена књига на брајевом писму, водич кроз Бањалуку аутора Зорана Пејашиновића „Бањалука – Алејама прошлости и садашњости“, штампана у Библиотеци прије неколико година. Успостављени су контакти са потенцијалним клијентима и гостима. Од значаја су и контакти са туристичким организацијама у Српској и Србији, којима је понуђена сарадња на штампању промо материјала на брајевом писму, што је предвиђено Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом.

Такође сајам туризма искориштен је и за промоцију ручних радова слијепих и слабовидих жена Републике Српске. Наиме у суботу, 01.03. уприличен је састанак етно мреже Републике Српске са представницима етно мреже Србије ради заједничке сарадње. Етно мрежу Републике Српске представили су  Хуманитарно удружење жена „Дуга“ Бањалука, Удружење жена „Осмијех жене“ Лакташи, друштво „Козара“ те Вера Бошковић испред слијепих и слабовидих жена РС. Вера Бошковић је усмено представила потенцијале слијепих жена које би се окупиле око Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица, која би организовала изложбе продајног карактера и била својеврсни покровитељ цијелог подухвата. Значајно је да се овдје отварају многобројне могућности аплицирања на пројекте на тему самоорганизовања и самозапошљавања жена са оштећењем вида. Размијењени су контакти са осталим члановима етно мреже ради будуће сарадње.
С обзиром на то да је Сајам туризма први догађај ове врсте коме Библиотека присуствује, више смо него задовољни наступом и могућностима које нам се отварају у пољу туризма, а које ваља искористити.

Посјета Библиотеци Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“

Боравак у Београду искориштен је и за посјету Библиотеци Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“. Будући да је за вријеме боравка делегације Специјалне библиотеке у Београду руководилац библиотеке „Др Милан Будимир“ Лука Јоксимовић Барбат био на одмору, састанак са директором Желимиром Радиновићем уприличен је на штанду Туристичке организације Републике Српске, тј. Специјалне библиотеке на Сајму туризма у четвртак 27.02.2014. године. Руководиоци двије сродне установе размјенили су искуства и мишљења, и договорено је склапање споразума о сарадњи који треба да се реализује у најскорије вријеме.

Наредног дана наша делегација посјетила је саму библиотеку, гдје се упознала са импозантним фондом највеће библиотеке за слијепе на Балкану, и што се тиче брајевог и звучног фонда књига. Договорена је размјена књига са нашом Библиотеком након што Библиотека „Др Милан Будимир“ уреди свој фонд и каталог. Најављена је и посјета особља Библиотеке Савеза слепих Србије Специјалној библиотеци.

Посјета Народној библиотеци Србије

Истог дана представници Специјалне библиотеке посјетили су Народну библиотеку Србије, највећу библиотеку у региону, гдје је домаћин била Драгана Милуновић, руководилац Центра за слепе и слабовиде при Народној библиотеци. Драгана  Милуновић спровела је нашу делегацију кроз библиотеку и упознала је са капацитетима ове важне установе, која, нарочито послије реновирања зграде, представља у многочему узор другим библиотекама, па и нашој.
Договорена је и будућа сарадња и снимање звучног издања нове стручне књиге Драгане Милуновић у тонском студију Специјалне библиотеке, те промоција исте. Драгана Милуновић је пријатељ Специјалне библиотеке, гдје је у октобру одржала запажено предавање о пружању библиотечких услуга особама са инвалидитетом.

Интересантно је да се посјета Народној библиотеци Србије поклопила са Даном НБС и Националним даном књиге, 28.02, који се одржава под покровитељством предсједника Републике Томислава Николића и који је пратио пригодан свечани програм.
•    Нови Сад

Посјета Звучној библиотеци „Мр Омер Маринков“

Наредног дана услиједила је посјета Новом Саду. Разговор са руководиоцем Звучне библиотеке „Мр Омер Маринков“ Јасном Неговановић одржан је путем скајпа с обзиром на то да је госпођа Неговановић била на службеном путовању ван Новог Сада, а имала је жељу да угости представнике Специјалне библиотеке. Разговор Желимира Радиновића и Јасне Неговановић, и поред тога, био је продуктиван и дотакао се повезивања и сарадње двију библиотека, што је заједнички интерес.
Током боравка у Новом Саду директор Желимир Радиновић посјетио је и Културни центар Новог Сада.