U periodu od 27.02. do 02.03.2014. delegacija JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske boravila je u Beogradu i Novom Sadu, gdje je posjetila biblioteke slijepih i učestvovala na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.
Specijalnu biblioteku su predstavili direktor Želimir Radinović, bibliotekar Dragana Božić, članica Upravnog odbora Vera Bošković i novinar RTRS-a Dejan Kosić.

•    Beograd

Međunarodni sajam turizma

Trideset šesti sajam turizma održan je od 27.02.2014. do 02.03.2014. u Beogradu. Kao i svake godine, na njemu se predstavila Turistička organizacija  Republike Srpske, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji. Na zajedničkom izložbenom štandu Turističke organizacije Srpske u hali 4, predstavile su se turističke organizacije Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Teslića, Laktaša, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, promoteri bratunačke regate, i po prvi put JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS. Specijalna biblioteka predstavila se u prvom redu svojim smještajnim kapacitetom, a zatim i kulturnim i edukativnim sadržajem, namijenjenim prije svega slijepim i slabovidim korisnicima. Za ovu priliku urađene su brošure Biblioteke koje su dijeljene na štandu.
Naš štand izazvao je interesovanje posjetilaca koje je privukla izložena knjiga na brajevom pismu, vodič kroz Banjaluku autora Zorana Pejašinovića „Banjaluka – Alejama prošlosti i sadašnjosti“, štampana u Biblioteci prije nekoliko godina. Uspostavljeni su kontakti sa potencijalnim klijentima i gostima. Od značaja su i kontakti sa turističkim organizacijama u Srpskoj i Srbiji, kojima je ponuđena saradnja na štampanju promo materijala na brajevom pismu, što je predviđeno Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Takođe sajam turizma iskorišten je i za promociju ručnih radova slijepih i slabovidih žena Republike Srpske. Naime u subotu, 01.03. upriličen je sastanak etno mreže Republike Srpske sa predstavnicima etno mreže Srbije radi zajedničke saradnje. Etno mrežu Republike Srpske predstavili su  Humanitarno udruženje žena „Duga“ Banjaluka, Udruženje žena „Osmijeh žene“ Laktaši, društvo „Kozara“ te Vera Bošković ispred slijepih i slabovidih žena RS. Vera Bošković je usmeno predstavila potencijale slijepih žena koje bi se okupile oko Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica, koja bi organizovala izložbe prodajnog karaktera i bila svojevrsni pokrovitelj cijelog poduhvata. Značajno je da se ovdje otvaraju mnogobrojne mogućnosti apliciranja na projekte na temu samoorganizovanja i samozapošljavanja žena sa oštećenjem vida. Razmijenjeni su kontakti sa ostalim članovima etno mreže radi buduće saradnje.
S obzirom na to da je Sajam turizma prvi događaj ove vrste kome Biblioteka prisustvuje, više smo nego zadovoljni nastupom i mogućnostima koje nam se otvaraju u polju turizma, a koje valja iskoristiti.

Posjeta Biblioteci Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“

Boravak u Beogradu iskorišten je i za posjetu Biblioteci Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“. Budući da je za vrijeme boravka delegacije Specijalne biblioteke u Beogradu rukovodilac biblioteke „Dr Milan Budimir“ Luka Joksimović Barbat bio na odmoru, sastanak sa direktorom Želimirom Radinovićem upriličen je na štandu Turističke organizacije Republike Srpske, tj. Specijalne biblioteke na Sajmu turizma u četvrtak 27.02.2014. godine. Rukovodioci dvije srodne ustanove razmjenili su iskustva i mišljenja, i dogovoreno je sklapanje sporazuma o saradnji koji treba da se realizuje u najskorije vrijeme.

Narednog dana naša delegacija posjetila je samu biblioteku, gdje se upoznala sa impozantnim fondom najveće biblioteke za slijepe na Balkanu, i što se tiče brajevog i zvučnog fonda knjiga. Dogovorena je razmjena knjiga sa našom Bibliotekom nakon što Biblioteka „Dr Milan Budimir“ uredi svoj fond i katalog. Najavljena je i posjeta osoblja Biblioteke Saveza slepih Srbije Specijalnoj biblioteci.

Posjeta Narodnoj biblioteci Srbije

Istog dana predstavnici Specijalne biblioteke posjetili su Narodnu biblioteku Srbije, najveću biblioteku u regionu, gdje je domaćin bila Dragana Milunović, rukovodilac Centra za slepe i slabovide pri Narodnoj biblioteci. Dragana  Milunović sprovela je našu delegaciju kroz biblioteku i upoznala je sa kapacitetima ove važne ustanove, koja, naročito poslije renoviranja zgrade, predstavlja u mnogočemu uzor drugim bibliotekama, pa i našoj.
Dogovorena je i buduća saradnja i snimanje zvučnog izdanja nove stručne knjige Dragane Milunović u tonskom studiju Specijalne biblioteke, te promocija iste. Dragana Milunović je prijatelj Specijalne biblioteke, gdje je u oktobru održala zapaženo predavanje o pružanju bibliotečkih usluga osobama sa invaliditetom.

Interesantno je da se posjeta Narodnoj biblioteci Srbije poklopila sa Danom NBS i Nacionalnim danom knjige, 28.02, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Tomislava Nikolića i koji je pratio prigodan svečani program.
•    Novi Sad

Posjeta Zvučnoj biblioteci „Mr Omer Marinkov“

Narednog dana uslijedila je posjeta Novom Sadu. Razgovor sa rukovodiocem Zvučne biblioteke „Mr Omer Marinkov“ Jasnom Negovanović održan je putem skajpa s obzirom na to da je gospođa Negovanović bila na službenom putovanju van Novog Sada, a imala je želju da ugosti predstavnike Specijalne biblioteke. Razgovor Želimira Radinovića i Jasne Negovanović, i pored toga, bio je produktivan i dotakao se povezivanja i saradnje dviju biblioteka, što je zajednički interes.
Tokom boravka u Novom Sadu direktor Želimir Radinović posjetio je i Kulturni centar Novog Sada.