Povodom 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, juče, 20. jula u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci otvorena je izložba pod nazivom „Modernost i nacija“.

Pomenutu izložbu otvorila je ministrica prosvjete i kulture Željka Stojičić, a prisutnima su se obratile direktorica MSURS Sarita Vujković, direktorica Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković i Danijela Vanušić, te pomoćnica ministra za kulturno nasljeđe i digitalizaciju Republike Srbije, koje istakle značaj saradnje ovih važnih institucija kulture i stvaranja ključnih vrijednosti u kulturi i umjetnosti Republike Srbije i Republike Srpske.

Ova izložbena postavka se organizuje u saradnji sa Narodnim Muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet Uneska izabrao Nadeždu Petrović za Unesko ličnost 2023. godine.

Posebnost ovakve izložbe ogleda se i u doprinosu naše Biblioteke, koja je, zahvljujući radu tiflografa-grafologa Jovice Radanovića obezbijedila šest legendi na Brajevom pismu, koje će posjetiocima oštećenog vida omogućiti da na jedinstven način spoznaju stvaralaštvo Nadežede Petrović. Legende, koje su povezane sa zvučnim zapisom predstavljaju biografiju slikarke, spomenik iz Čačka, ali i neke od njenih najpoznatijih djela – „Bavarac sa šeširom“, „Prizrenka“, „More“ i „Gračanica“.

Ovakav tip saradnje između Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ne predstavlja samo primjer dobre prakse između dvije javne ustanove, nego i primjer inkluzije na kojoj i počiva rad naše Biblioteke

Izložba „Modernost i nacija“ će biti otvorena do 26. septembra 2023. godine.