Ове године и наша установа, заједно са осталим културним институцијама РС, укључила се у програм обиљежавања Дана европске баштине који се традиционално током септембра обиљежавају широм Европе.
У уторак 29.09.2009. у 19 часова у конференцијској сали Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС тим поводом одржано је књижевно вече. Тема књижевне вечери била је промоција књиге Ранка Рисојевића „Иваново отварање“, која је овом приликом представљена у издањима прилагођеним слијепим и слабовидим лицима.

Гост вечери био је аутор, који је изразио задовољство што је на овај начин књига проширила круг својих читалаца, што је и њен циљ и на чему треба инсистирати и у будућности. По ријечима аутора, инспирација за роман, чија се радња врти око младог слијепог шахисте Ивана, био је признати и успјешан слијепи шахиста Драгољуб Баретић, и сусрет с њим на једном давном турниру. „Иваново отварање“ је по изласку 2000. године добило награду „Политикиног забавника“ за најбољи роман за младе.
Запослени у библиотеци потом су једно по једно презентовали свако од издања. Јелена Радаковић упознала је присутне са развојем звучне књиге, послије чега су сви послушали дио из ове књиге. Промовишући брајево издање Јовица Радановић испричао је нешто више о  самом процесу настанка брајеве књиге.

Појам синтетизиваног говора појаснила је Данијела Грбић, а потом су гости имали прилике да виде и чују како то изгледа. На крају је Драгана Божић  представила технику увећане штампе намијењене слабовидим лицима.
ВД директор библиотеке Бранко Сузић уручио је примјерке издања „Ивановог отварања“ у ове четири технике аутору и директорки школе за слијепе „Будућност“ из Дервенте Роси Панић. Ранко Рисојевић је узвратио поклоном за Библиотеку, звучним издањем Библије на енглеском језуику.

Светлана Шиљеговић, координатор програма обиљежавања „Дана европске баштине“ за РС, похвалила је једну овакву идеју, организацију саме манифестације и изјавила да је Специјална библиотека испунила очекивања.
Цијели догађај на клавиру је пратила Виолета Пећић, наставница музичке културе уз Школе за слијепе „Будућност“, а на крају је отпјевала и двије пјесме.
Послије тога дружење је настављено уз коктел.
Књижевно вече протекло је у пријатној атмосфери, у којој су уживали и гости и домаћини, и што је најважније промовисана је издавачка дјелатност Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС.