Ove godine i naša ustanova, zajedno sa ostalim kulturnim institucijama RS, uključila se u program obilježavanja Dana evropske baštine koji se tradicionalno tokom septembra obilježavaju širom Evrope.
U utorak 29.09.2009. u 19 časova u konferencijskoj sali Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS tim povodom održano je književno veče. Tema književne večeri bila je promocija knjige Ranka Risojevića „Ivanovo otvaranje“, koja je ovom prilikom predstavljena u izdanjima prilagođenim slijepim i slabovidim licima.

Gost večeri bio je autor, koji je izrazio zadovoljstvo što je na ovaj način knjiga proširila krug svojih čitalaca, što je i njen cilj i na čemu treba insistirati i u budućnosti. Po riječima autora, inspiracija za roman, čija se radnja vrti oko mladog slijepog šahiste Ivana, bio je priznati i uspješan slijepi šahista Dragoljub Baretić, i susret s njim na jednom davnom turniru. „Ivanovo otvaranje“ je po izlasku 2000. godine dobilo nagradu „Politikinog zabavnika“ za najbolji roman za mlade.
Zaposleni u biblioteci potom su jedno po jedno prezentovali svako od izdanja. Jelena Radaković upoznala je prisutne sa razvojem zvučne knjige, poslije čega su svi poslušali dio iz ove knjige. Promovišući brajevo izdanje Jovica Radanović ispričao je nešto više o  samom procesu nastanka brajeve knjige.

Pojam sintetizivanog govora pojasnila je Danijela Grbić, a potom su gosti imali prilike da vide i čuju kako to izgleda. Na kraju je Dragana Božić  predstavila tehniku uvećane štampe namijenjene slabovidim licima.
VD direktor biblioteke Branko Suzić uručio je primjerke izdanja „Ivanovog otvaranja“ u ove četiri tehnike autoru i direktorki škole za slijepe „Budućnost“ iz Dervente Rosi Panić. Ranko Risojević je uzvratio poklonom za Biblioteku, zvučnim izdanjem Biblije na engleskom jezuiku.

Svetlana Šiljegović, koordinator programa obilježavanja „Dana evropske baštine“ za RS, pohvalila je jednu ovakvu ideju, organizaciju same manifestacije i izjavila da je Specijalna biblioteka ispunila očekivanja.
Cijeli događaj na klaviru je pratila Violeta Pećić, nastavnica muzičke kulture uz Škole za slijepe „Budućnost“, a na kraju je otpjevala i dvije pjesme.
Poslije toga druženje je nastavljeno uz koktel.
Književno veče proteklo je u prijatnoj atmosferi, u kojoj su uživali i gosti i domaćini, i što je najvažnije promovisana je izdavačka djelatnost Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS.