Od 7. do 10 juna u Višegradu je održana 34. „Višegradska staza“, kulturna manifestacija posvećena uspomeni na život  i djelo nobelovca Ive Andrića. „Višegradskoj stazi“ prvi put su prisustvovale i bibliotekarke Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS.

Naime, u okviru „Višegradske staze“ u petak, 07.06, održani su 17. susreti bibliotekara Srpske. Pored redovne izborne skupštine Društva bibliotekara, to je bila prilika da se proglase najbolji u struci.
Za najboljeg bibliotekara proglašen je magistar Željko Savanović iz biblioteke Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Najbolja biblioteka je biblioteka iz Mrkonjić Grada, a za najboljeg menadžera u bibliotekarstvu proglašen je Jovan Cvjetković iz Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ iz Bijeljine. Nagrađenima su uručene tradicionalne povelje „Đorđe Pejanović“ na svečanom otvaranju 34. „Višegradske staze“.

Na svečanoj akademiji u Domu kulture govorio je ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija i poručio da pored Andrićevih mostova, u stvarnosti i piščevoj viziji, u gradu njegovog djetinjstva i mjestu koje šalje univerzalne poruke, treba i dalje graditi nove ćuprije razumijevanja i tolerancije među ljudima i stvaraocima bilo koje vrste. U nadahnutoj besjedi o Andriću književnik i akademik Miro Vuksanović istakao je da stranci ne bi razumjeli da Srbi jezik smanjuju, da riječi iz njega dijele, da književnost usitnjavaju, a baš on, Andrić, stvarajući na malom jeziku, u maloj zemlji, stvorio je velika djela. On je dodao da bi se nobelovac začudio i obradovao kada bi u Višegradu vidio zdanje grada od kamena, Andrićgrada, njemu posvećenom, sa njegovim spomenikom i mirnoćom. Na svečanoj akademiji govorili su i zamjenik načelnika opštine Višegrad Milan Nikolić, predsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“  Slobodan Savić i predsjednica Udruženja književnika Srpske Jovanka Stojčinović Nikolić.  Odlomke iz romana „Na Drini ćuprija“ govorio je glumac Tihomir Stanić , a u programu je učestvovao hor muzičke škole i kvartet „Stefanović“ iz Užica.

Manifestacija je nastavljena i narednih dana, ali bez prisustva bibliotekara.
Drugog dana manifestacije održana je promocija zbornika „Andrićevom stazom“ i kalendara Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ za 2013. godinu, a uveče je na Otvorenoj sceni na Ćupriji održano je pjesničko veče. Trećeg dana „Višegradske staze“, u nedjelju, 9. juna, za najmlađe je izvedena pozorišna predstava Dramskog studija Doma kulture Višegrad „Obična ljubavna priča“. U višegradskom Domu kulture predstavljena je knjiga dobitnik Andrićeve nagrade za 2012. godinu za najbolju zbirku priča. „Višegradska staza” završena je koncertom ozbiljne muzike u izvođenju Ansambla „Stefanović“ iz Užica.