Од 7. до 10 јуна у Вишеграду је одржана 34. „Вишеградска стаза“, културна манифестација посвећена успомени на живот  и дјело нобеловца Иве Андрића. „Вишеградској стази“ први пут су присуствовале и библиотекарке Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС.

Наиме, у оквиру „Вишеградске стазе“ у петак, 07.06, одржани су 17. сусрети библиотекара Српске. Поред редовне изборне скупштине Друштва библиотекара, то је била прилика да се прогласе најбољи у струци.
За најбољег библиотекара проглашен је магистар Жељко Савановић из библиотеке Филозофског факултета у Бањалуци. Најбоља библиотека је библиотека из Мркоњић Града, а за најбољег менаџера у библиотекарству проглашен је Јован Цвјетковић из Народне библиотеке „Филип Вишњић“ из Бијељине. Награђенима су уручене традиционалне повеље „Ђорђе Пејановић“ на свечаном отварању 34. „Вишеградске стазе“.

На свечаној академији у Дому културе говорио је министар просвјете и културе Горан Мутабџија и поручио да поред Андрићевих мостова, у стварности и пишчевој визији, у граду његовог дјетињства и мјесту које шаље универзалне поруке, треба и даље градити нове ћуприје разумијевања и толеранције међу људима и ствараоцима било које врсте. У надахнутој бесједи о Андрићу књижевник и академик Миро Вуксановић истакао је да странци не би разумјели да Срби језик смањују, да ријечи из њега дијеле, да књижевност уситњавају, а баш он, Андрић, стварајући на малом језику, у малој земљи, створио је велика дјела. Он је додао да би се нобеловац зачудио и обрадовао када би у Вишеграду видио здање града од камена, Андрићграда, њему посвећеном, са његовим спомеником и мирноћом. На свечаној академији говорили су и замјеник начелника општине Вишеград Милан Николић, предсједник Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“  Слободан Савић и предсједница Удружења књижевника Српске Јованка Стојчиновић Николић.  Одломке из романа „На Дрини ћуприја“ говорио је глумац Тихомир Станић , а у програму је учествовао хор музичке школе и квартет „Стефановић“ из Ужица.

Манифестација је настављена и наредних дана, али без присуства библиотекара.
Другог дана манифестације одржана је промоција зборника „Андрићевом стазом“ и календара Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ за 2013. годину, а увече је на Отвореној сцени на Ћуприји одржано је пјесничко вече. Трећег дана „Вишеградске стазе“, у недјељу, 9. јуна, за најмлађе је изведена позоришна представа Драмског студија Дома културе Вишеград „Обична љубавна прича“. У вишеградском Дому културе представљена је књига добитник Андрићеве награде за 2012. годину за најбољу збирку прича. „Вишеградска стаза” завршена је концертом озбиљне музике у извођењу Ансамбла „Стефановић“ из Ужица.