У малој сали Специјалне библиотеке, јуче, 17. јуна 2021. године, одржана је промоција звучне књиге „Прича о принцези Бањалуци“.

Ово је прва промоција у Библиотеци након дуже паузе, али и прва промоција књиге, која је у штампи изашла за Дан Града, 22 априла.

Удружење лектора Републике Српске и Удружење Пољака Бањалуке приредили су ову невелику публикацију, која у основи представља превод пољске барокне бајке у стиху из 17. вијека, а која се приписује Хијерониму Морштину.

Према ријечима предсједнице Удружења лектора Републике Српске Александре Савић, која је говорила на промоцији, ова пјесма нема можда неку велику књижевну вриједност, али је свакако важна за Бањалуку због спомињања имена нашег града, који се данас у савременим пољским рјечницима управо повезује са бајком и аутором Хијеронимом Морштином.

Она је такође нагласила, да од почетка, од проналаска пјесме прије двије године па до данас, постоји нека магија која прати ово дјело и за које се нада да ће освојити срца публике и у звучном формату.

Звучну књигу у трајању од 115 минута прочитала је Жана Вукосављевић, док је за тонску обраду био задужен Аљоша Трифковић.

Библиотекарка Јелена Радаковић је рекла да ће се књига већ од петка (18. јула) моћи позајмити, али у догледном времену преслушати на платформи Е-библиотека.

Након одржане промоције, на којој се сазнало кроз које је „муке“ принцеза Бањалука прошла да се врати кући из Пољске и како је неименовани краљевић освојио њено срце, присутнима су подијељене књиге у аудио формату, а представници Специјалне библиотеке су се захвалили А. Савић и позвали публику да им поново дође за Видовдан, 28. 6. 2021. године, када ће се наставити прича о Бањалуци, али из угла историчара Миленка Ђорђевића, који че причати о Другом свјетском рату.