Na sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta Republike Srpske u utorak 7. marta sa početkom u 18.00 časova, održana je promocija romana „PISMA MATILDI K.“ autora Miroslava Jankovića.

Na promociji, pored autora govorili su –  pisac i književni kritičar Milenko Stojčić, dr Nenad Novaković i rukovodilac JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Želimir Radinović, te glumica Miljka Brđanin koja je pročitala uvodni dio i zadnje pismo Matildi.

„Pisma Matildi K“ prema riječima kritike je savremeni roman autora iz Republike Srpske, koji u fokus svog djela  s jedne strane stavlja Tildu, opersku pjevačicu sa naglašenim erotskim senzibilitetom, a s druge strane (kao što je to primijetio i Milenko Stojčić) dva grada Sarajevo i Budimpeštu gdje junakinja boravi, a koji na trenutak postaju glavni likovi romana.

Nenad Novaković (čija je izdavačka kuća „Besjeda“ publikovala Jankovićev roman), nakon što je prisutne upoznao sa biografijom autora, stavljajući prvenstveno akcenat na njegov novinarski rad, rekao je da najveće iznenađenje predstavlja činjenica da je ovo roman prvenac, što se ni po čemu ne da naslutiti – niti prema jeziku koji autor koristi, poznavanju istorije, ali i bogatom životnom iskustvu koje je utkano u redove ove knjige.

Nasuprot drugima, direktor Biblioteke za slijepa lica, Želimir Radinović je naglasio da ljepota romana se vidi i u marginalnim likovima koje je pisac polako gradio, ali i u paralelnim radnjama koje se odvijaju u pismima, a koje navode čitaoca na pomisao da se u isto vrijeme odigrava sedam različitih radnji.

Jankovićev roman „Pisma Matildi K“ našao se i u ovogodišnjoj konkurenciji i za NIN-ovu nagradu, te od pristiglih 170 romana ušao je u širi izbor od četrdeset, što i ne čudi jer je pobrao mnogobrojne afirmativne kritike kako od strane recenzenata Vladimira Kecmanovića, Miroslava Radanovića tako i od prisutnih na sceni „Petar Kočić“.

Promocijom ovako jednog neobičnog djela, pisanog čas prozodijski, čas epistolarnim stilom, Specijalna biblioteka i Narodno pozorište ostvarili su saradnju,  koja ne samo da je pokazala ljepotu pisane riječi, ili okupila intelektualce iz Republike Srpske već pokazala pravi primjer dobre prakse između dvije ustanove kulture.