Округли сто „Јубиларна година Иве Андрића“ уторак, 18.12.2012. у конференцијској сали Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС одржан је округли сто на тему „Јубиларна година Иве Андрића“. Округли сто отворио је в. д. директор Библиотеке др сц. Миломир В. Мартић, осврнувши се на овогодишњи рад и достигнућа Библиотеке. Тифлограф Јовица Радановић представио је књигу на брајевом писми „Деца и друге проповијетке“ штампану у Библиотеци и описао пут њеног настанка.

Затим је ријеч о Иви Андрићу препуштена стручњацима, професору Филозофског факултета у Бањалуци Миодрагу Живановићу и књижевнику Ранку Прерадовићу. Најављени учесник Миленко Стојичић претходно је оправдао свој изостанак.

Циљ округлог стола био је да се личност великог Андрића освијетли са неке нове, другачије, неконвенционалне стране. Професор Живановић се у свом филозофски обојеном излагању осврнуо на вјечиту актуелност андрићевског тражења дијелића смисла у хаосу живота. Објаснио је и значење ријечи „частвовати“, тј „битисати и постојати одајући част другоме“. Ранко Прерадовић издвојио је Андрићеву преписку са Евгенијом Гојмерац, објављену у књизи Мирослава Караулца „Иво Андрић: Писма“. Ова писма младој пријатељици писана из заточеништва откривају мање познату страну нашег Нобеловца. Занимљиве реплике на излагања дали су Дуња Илић, професор српског језика у бањалучкој гимназији, Саша Грбић, професор српског језика на постдипломским студијима, и Јовица Мијатовић из Међуопштинске организације слијепих Источно Сарајево. У ведрој и опуштеној атмосфери, учесници и гости размијенили су своја мишљења и утиске. Снијег и лоше временске прилике нису спријечиле да дођу студенте са Независног универзитета Бања Лука (НУБЛ), представнике слијепих Републике Српске који су тог дана окупили у Бањалуци због сједнице Предсједништва и друге љубитеље писане ријечи.

По завршетку округлог стола библиотекарке Јелена Радаковић и Драгана Божић прогласиле су побједнике 5. књижевног конкурса Специјалне библиотеке. Прво мјесто освојила је Радмила Вулићевић из Грачанице за рад „Поново заједно“, друго мјесто освојио је Веселин Гајдашевић Шљарков из Фекетића за пјесму „Тишина је ружичасте боје“, док су треће мјесто подијелили Сања Божић из Сокоца за причу „Заједно смо јачи“ и Момир Ашоња из Источног Сарајева за причу „Сами можемо мало, заједно можемо урадити много“. Више о књижевном конкурсу, образложење жирија и побједнички рад у посебном чланку.