Okrugli sto „Jubilarna godina Ive Andrića“ utorak, 18.12.2012. u konferencijskoj sali Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS održan je okrugli sto na temu „Jubilarna godina Ive Andrića“. Okrugli sto otvorio je v. d. direktor Biblioteke dr sc. Milomir V. Martić, osvrnuvši se na ovogodišnji rad i dostignuća Biblioteke. Tiflograf Jovica Radanović predstavio je knjigu na brajevom pismi „Deca i druge propovijetke“ štampanu u Biblioteci i opisao put njenog nastanka.

Zatim je riječ o Ivi Andriću prepuštena stručnjacima, profesoru Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodragu Živanoviću i književniku Ranku Preradoviću. Najavljeni učesnik Milenko Stojičić prethodno je opravdao svoj izostanak.

Cilj okruglog stola bio je da se ličnost velikog Andrića osvijetli sa neke nove, drugačije, nekonvencionalne strane. Profesor Živanović se u svom filozofski obojenom izlaganju osvrnuo na vječitu aktuelnost andrićevskog traženja dijelića smisla u haosu života. Objasnio je i značenje riječi „častvovati“, tj „bitisati i postojati odajući čast drugome“. Ranko Preradović izdvojio je Andrićevu prepisku sa Evgenijom Gojmerac, objavljenu u knjizi Miroslava Karaulca „Ivo Andrić: Pisma“. Ova pisma mladoj prijateljici pisana iz zatočeništva otkrivaju manje poznatu stranu našeg Nobelovca. Zanimljive replike na izlaganja dali su Dunja Ilić, profesor srpskog jezika u banjalučkoj gimnaziji, Saša Grbić, profesor srpskog jezika na postdiplomskim studijima, i Jovica Mijatović iz Međuopštinske organizacije slijepih Istočno Sarajevo. U vedroj i opuštenoj atmosferi, učesnici i gosti razmijenili su svoja mišljenja i utiske. Snijeg i loše vremenske prilike nisu spriječile da dođu studente sa Nezavisnog univerziteta Banja Luka (NUBL), predstavnike slijepih Republike Srpske koji su tog dana okupili u Banjaluci zbog sjednice Predsjedništva i druge ljubitelje pisane riječi.

Po završetku okruglog stola bibliotekarke Jelena Radaković i Dragana Božić proglasile su pobjednike 5. književnog konkursa Specijalne biblioteke. Prvo mjesto osvojila je Radmila Vulićević iz Gračanice za rad „Ponovo zajedno“, drugo mjesto osvojio je Veselin Gajdašević Šljarkov iz Feketića za pjesmu „Tišina je ružičaste boje“, dok su treće mjesto podijelili Sanja Božić iz Sokoca za priču „Zajedno smo jači“ i Momir Ašonja iz Istočnog Sarajeva za priču „Sami možemo malo, zajedno možemo uraditi mnogo“. Više o književnom konkursu, obrazloženje žirija i pobjednički rad u posebnom članku.