У суботу, 06.12.2014. године одржаће се завршна манифестација којом ЈУ Специјалнa библиотекa за слијепа и слабовида лица Републике Српске заокружујe пројекат “Од хобија до хљеба”, подржан средствима ФИГАП-а.
У 13  часова у просторијама Дома омладине (стакленац) биће организован округли сто ”Од хобија до хљеба” могућности (само)запошљавања слијепих и слабовидих жена & Креативна терапија, на којим ће се резимирати пројекат, – циљеви, резултати, даљи кораци. Модератор Округлог стола биће директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић, а остали учесници: сарадница Гендер центра РС Тијана Арамбашић Живановић, Ана Котур, Радомир Радановић и Ирена Богдановић. Округлом столу присуствоваће слијепе и слабовиде жене из Бањалуке и Бијељине које су учествовале у пројекту, као и сва остала заинтересована лица.
У 15 часова биће отворена изложба уникатног накита учесница пројекта у Дому омладине. Изложба је продајног типа и обухватиће све настале радове бањалучких и бијељинских жена са оштећењем вида. Јавност ће моћи да се лично увјери у њихову креативност, таленте и фасцинантне способности. Слоган изложбе је „Сви смо дио исте приче – стварам, оплемењујем, постојим“, што је порука коју желимо послати.
У 15.30 сати у истом простору биће одиграна представа “Унутрашња светла” у извођењу Позоришта ПАТОС из Смедерева. Куриозитет је да је ова интерактивна експериментална представа у потпуности намијењена слијепим лицима,  а читава публика биће изједначена чињеницом да сви носе повезе преко очију током 35 минута колико траје ова представа.
Позивамо Вас да својим присуством увеличате наведене догађаје и да на тај начин заједнички симболично подржимо циљ пројекта.
Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП програм 2009-2014), резултат је сарадње Агенције за равноправност сполова БиХ – Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине
Пројекат “Од хобија до хљеба” намијењен је економском оспособљавању и социјалном укључивању слијепих и слабовидих жена у двије локалне заједнице, Бањалуци и Бијељини.  У протекла непуна три мјесеца одржане су радионице родне равноправности, креативне радионице израде накита, радионице радног права и (само)запошљавања) те маркетинга и промоције на тржишту. О свим активностима смо редовно извјештавали на нашој страници те фејсбук страници “Од хобија до хљеба”.