U subotu, 06.12.2014. godine održaće se završna manifestacija kojom JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske zaokružuje projekat “Od hobija do hljeba”, podržan sredstvima FIGAP-a.
U 13  časova u prostorijama Doma omladine (staklenac) biće organizovan okrugli sto ”Od hobija do hljeba” mogućnosti (samo)zapošljavanja slijepih i slabovidih žena & Kreativna terapija, na kojim će se rezimirati projekat, – ciljevi, rezultati, dalji koraci. Moderator Okruglog stola biće direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović, a ostali učesnici: saradnica Gender centra RS Tijana Arambašić Živanović, Ana Kotur, Radomir Radanović i Irena Bogdanović. Okruglom stolu prisustvovaće slijepe i slabovide žene iz Banjaluke i Bijeljine koje su učestvovale u projektu, kao i sva ostala zainteresovana lica.
U 15 časova biće otvorena izložba unikatnog nakita učesnica projekta u Domu omladine. Izložba je prodajnog tipa i obuhvatiće sve nastale radove banjalučkih i bijeljinskih žena sa oštećenjem vida. Javnost će moći da se lično uvjeri u njihovu kreativnost, talente i fascinantne sposobnosti. Slogan izložbe je „Svi smo dio iste priče – stvaram, oplemenjujem, postojim“, što je poruka koju želimo poslati.
U 15.30 sati u istom prostoru biće odigrana predstava “Unutrašnja svetla” u izvođenju Pozorišta PATOS iz Smedereva. Kuriozitet je da je ova interaktivna eksperimentalna predstava u potpunosti namijenjena slijepim licima,  a čitava publika biće izjednačena činjenicom da svi nose poveze preko očiju tokom 35 minuta koliko traje ova predstava.
Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate navedene događaje i da na taj način zajednički simbolično podržimo cilj projekta.
Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP program 2009-2014), rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gender Centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine
Projekat “Od hobija do hljeba” namijenjen je ekonomskom osposobljavanju i socijalnom uključivanju slijepih i slabovidih žena u dvije lokalne zajednice, Banjaluci i Bijeljini.  U protekla nepuna tri mjeseca održane su radionice rodne ravnopravnosti, kreativne radionice izrade nakita, radionice radnog prava i (samo)zapošljavanja) te marketinga i promocije na tržištu. O svim aktivnostima smo redovno izvještavali na našoj stranici te fejsbuk stranici “Od hobija do hljeba”.