У суботу, 06.12.2014. у просторијама бањалучког Дома омладине одржана је завршна манифестација  у оквиру пројекта „Од хобија до хљеба“.
Програм је започео округлим столом „Од хобија до хљеба – Могућности (само)запошљавања слијепих и слабовидих жена & Креативна терапија“ на којем су се представили учесници пројекта, из Бијељине и Бањалуке. Модератор округлог стола био је директор ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС Желимир Радиновић. Он је подсјетио присутне на почетке и ток пројекта и нагласио да је ово само мали корак и својеврсни подстицај особама са оштећењем вида да схвате да својим ангажманом и трудом могу да дођу до посла. Тешко је и изискује пуно енергије, али је могуће. Ово се не односи само на лица која имају проблем с видом, већ на сва лица с инвалидитетом.

О запошљавању слијепих и слабовидих особа и тешкоћама и изазовима с којима се оне среће у пракси говорио је Радомир Радановић, секретар Градске организација слијепих Бањалука. Истакао је предности које некад лица са инвалидитетом имају у односу на остале, као што су тачност, приврженост, марљивост, а посебно је нагласио позитиван утицај посла на самопоуздање и самовредновање лица с инвалидитетом. Туђа њега и помоћ никад не могу надокнадити вриједност новца зарађеног властитим радом. Службеница за програмско-пројектне послове, едукацију и  сарадњу Гендер центра РС Тијана Арамбашић  Живановић због обавеза није могла да присуствује округлом столу. О положају жена са инвалидитетом из свог искуства говорила је Ана Котур, дипломирана правница и чланица Удружења параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида регије Бања Лука. Она је нагласила дистинкцију између термина особа са инвалидитетом и жена са инвалидитетом. Истакла је да колико жене код нас у многим стварима и даље каскају за мушкарцима, толико, и још више, жене с инвалидитетом заостају за женама без инвалидитета, и то својим примјером треба мијењати. Ана је најбољи доказ за то, као амбициозна и образована млада особа успјела је да се запосли, али наставља да се бори за своја права и статус, а тиме посредно за права и статус свих лица са инвалидитетом. Анина искуства са стипендијама које је добила као лице са инвалидитетом, а за које људи често и не знају, присутни су пажљиво испратили. Постоје много могућности само ако се траже и ако је човјек упућен и обавијештен. Сви учесници округлог стола активно су учествовали у разговору и дијелили своје импресије и запажања. Ирена Богдановић говорилa je о тзв. креативној терапији, начину како да се кроз различите облике стваралаштва човјек, у овом случају лице са инвалидитетом, осјети испуњеним. Присутнима се потом придружио Владислав Нешић, аутор и режисер позоришне представе “Унутрашња светла – Inner Lights”, који је представио овај занимљиви експеримент Позоришта ПАТОС из Смедерева, настао кроз рад са слијепим особама. Округли сто на неки начин је резимирао идеје и циљеве које смо настојали да обухватимо пројектом „Од хобија до хљеба“, али и дао и даље смјернице. Тема запошљавања и самозапошљавања слијепих и слабовидих особа остаје актуелна и отворена, уз наду да је пројекат успио да скрене пажњу, разбије неке предрасуде, инспирише и укаже на једно од рјешења.

У 15 часова, по завршетку округлог стола, присутни су се премјестили у хол Дома омладине гдје је отворена изложба накита слијепих и слабовидих жена Бијељине и Бањалуке, насталог у току пројекта. Било је ту разноврсног накита – од огрлица, шалова, рајфова до наруквица и брошева. На плакату урађеном за ову прилику могле су се видјети фотографије с радионица и поступак настанка накита. Накит је изазвао велико интересовање посјетилаца који су могли и да га купе. Цјелокупан зарађени износ подијељен је учесницима пројекта, ствараоцима накита. Непродани примјерци моћи ће и даље да се купе путем нашег сајта, фејсбук странице и у продајним објектима које ћемо благовремено огласити.

У16 часова, умјесто у предвиђених 15 и 30, због захтјевних техничких припрема, за присутне је одиграна најављена представа “Унутрашња светла”.  Несвакидашњи концепт пружио је по први пут могућност слијепим особама да у потпуности уживају у једном позоришном комаду, а особе које виде су као публика изједначене тиме што су носиле повезе преко очију током 35 минута, колико је трајала представа. Представа „Inner Lights“ руши неколико стандарда. Посматрач постаје дио сцене и активан је учесник свега што се одвија на њој. Посматрач користи сва чула сем једног, чула вида. Представа је успјела да дирне све учеснике – и слијепе, а и оне друге, поготово њих јер су по први пут могли да искуствено осјете шта значи доживјети свијет без вида.
Читава манифестација изазвала је велико интересовање медија који су испратили цијели догађај, као круну цјелокупног пројекта „Од хобија до хљеба”. Захваљујемо медијима што су на достојан начин испратили све активности унутар пројекта.
Подсјећамо да је пројекат “Од хобија до хљеба” настао као резултат сарадње Гендер центра РС и ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС, а подржан је средствима ФИГАП-а (Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ 2009-2014). Намијењен је економском осамостаљивању слијепих и слабовидих жена.