Javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske nastavlja sa projektom “Od hobija do hljeba” koji se finansira iz sredstava FIGAP-a. Poslije održane radionice o rodnoj ravnopravnosti u Banjaluci, učesnice iz Bijeljine i Banjaluke imaće priliku da učestvuju na kreativnim radionicama izrade nakita.

Slijepe i slabovide polaznice iz Bijeljine moći će da prisustvuju setu radionica u ponedeljak 17.11.2014 s početkom u 13 časova, dok će se drugi set radionica održati dva dana kasnije, u srijedu  19.11. Radionice će se održati u prostorijama ABIKČ-a smještenih u Međuopštinskoj organizaciji slijepih Bijeljina, Nušićeva bb. Uz stručnu pomoć edukatorice i neophodan materijal,  planirano je da se polaznice radionice osposobe za izradu komercijalnih ručnih radova, kao što je nakit. Radionice u Banjaluci održaće se 18. i 19.11.2014. godine u 11 časova u prostorijama Specijalne Biblioteke za slijepa i slabovida lica RS, Frane Supila 31F. Edukator u Bijeljini je Svjetlana Avakumović, a u Banjaluci Gorana Tamburić.

Pozivamo sve zainteresovane žene iz Banjaluke i Bijeljine da dođu na radionice i nauče nešto novo. Očekuje se da će najmanje 20 slijepih i slabovidih žena proći kroz radionice i steći vještine izrade nakita. Urađeni radovi biće prezentovani javnosti putem internet portala te zajedničke izložbe, u Bijeljini i Banjaluci.

U nastavku projekta planirane je i održavanje radionica radnog prava i samozapošljavanja te marketinga i promocije na tržištu, gdje bi se polaznice obučile kako da praktično iskoriste stečena znanja i pokrenu vlastitu djelatnost.