U okviru projekta “Od hobija do hljeba” koji JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske sprovodi u saradnji sa Gender centrima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak 17.11.2014. održana je prva od niza kreativnih radionica izrade nakita. Prva radionica održana je u Bijeljini u prostorijama Međuopštinske organizacije slijepih Bijeljina u Nušićevoj bb, gdje je smješteno istureno odjeljenje Specijalne biblioteke, tzv. ABIKČ (audio braj internet klub čitaonica). Radionici se odazvalo desetak slijepih i slabovidih žena bijeljinske regije. Polaznice su prethodno u Banjaluci pohađale radionicu rodne ravnopravnosti, kada im je predstavljen i Vodič kroz rodnu ravnopravnost i radna prava žena sa invaliditetom u njima prilagođenim tehnikama, zvučnoj i brajevoj, što je bio svojevrsni uvod i priprema za ovaj praktični dio projekta. Ovo je prva radionica u okviru programa „Od hobija do hljeba“ koja se održava u njihovom matičnom gradu i polaznice su pokazale veliki entuzijazam i želju za radom i druženjem. S obzirom na to da se mnoge od njih već bave izradom različitih ručnih radova, ovo je jedinstvena prilika da usavrše svoje znanje i nauče nešto novo. Edukator Svjetlana Avakumović već dugo se bavi izradom nakita i ovaj zadatak smatra velikim izazovom, profesionalnim i ljudskim. Već sa prvim minutama, radionica se zahuktala, polaznice su se prihvatile materijala i pod budnim okom edukatorice ideje su navirale. Nakit urađen na radionicama, u širokom opsegu od minđuša, rajfova, ogrlica do broševa i šalova, biće prezentovan na izložbi prodajnog tipa u Bijeljini i Banjaluci. Planirane su četiri radionice u Bijeljini, i isto toliko u Banjaluci.

Otvaranju radionice prisustvovala je delegacija iz Specijalne biblioteke predvođena direktorom Želimirom Radinovićem. Želimir Radinović  izrazio je zadovoljstvo  što Biblioteka na ovaj način može pomoći  većoj socijalnoj uključenosti i ekonomskom osamostaljivanju žena sa oštećenjem vida i poželio uspješan rad polaznicama radionice. Najavio je i slijedeće korake u projektu – radionice radnog prava i samozapošljavanja te marketinga i plasmana na tržištu, koje će se takođe održati u Banjaluci i Bijeljini. Jedna od učesnica poklonila je direktoru Radinoviću svoj prvi urađen komad nakita, radi se o brošu maštovito načinjenom od rajsferšlusa.

Posebno izdavajamo izuzetan odaziv državnih i lokalnih medija koji su propratili ovaj za slijepu i slabovidu populaciju važan događaj. Najave i priloge o radionici i projektu objavili su RTSRS, Srna, RTV Hit, IN TV Bijeljina, Nezavisna televizija Arena, RTV Slobomir, Radio Bobar, Pan radio, mnogobrojni portali: www.bijeljina.org, www.bijeljinapromo.com, www. bijeljina.net i mnogi drugi.