У оквиру пројекта “Од хобија до хљеба” који ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске спроводи у сарадњи са Гендер центрима Републике Српске и Босне и Херцеговине, у понедјељак 17.11.2014. одржана је прва од низа креативних радионица израде накита. Прва радионица одржана је у Бијељини у просторијама Међуопштинске организације слијепих Бијељина у Нушићевој бб, гдје је смјештено истурено одјељење Специјалне библиотеке, тзв. АБИКЧ (аудио брај интернет клуб читаоница). Радионици се одазвало десетак слијепих и слабовидих жена бијељинске регије. Полазнице су претходно у Бањалуци похађале радионицу родне равноправности, када им је представљен и Водич кроз родну равноправност и радна права жена са инвалидитетом у њима прилагођеним техникама, звучној и брајевој, што је био својеврсни увод и припрема за овај практични дио пројекта. Ово је прва радионица у оквиру програма „Од хобија до хљеба“ која се одржава у њиховом матичном граду и полазнице су показале велики ентузијазам и жељу за радом и дружењем. С обзиром на то да се многе од њих већ баве израдом различитих ручних радова, ово је јединствена прилика да усаврше своје знање и науче нешто ново. Едукатор Свјетлана Авакумовић већ дуго се бави израдом накита и овај задатак сматра великим изазовом, професионалним и људским. Већ са првим минутама, радионица се захуктала, полазнице су се прихватиле материјала и под будним оком едукаторице идеје су навирале. Накит урађен на радионицама, у широком опсегу од минђуша, рајфова, огрлица до брошева и шалова, биће презентован на изложби продајног типа у Бијељини и Бањалуци. Планиране су четири радионице у Бијељини, и исто толико у Бањалуци.

Отварању радионице присуствовала је делегација из Специјалне библиотеке предвођена директором Желимиром Радиновићем. Желимир Радиновић  изразио је задовољство  што Библиотека на овај начин може помоћи  већој социјалној укључености и економском осамостаљивању жена са оштећењем вида и пожелио успјешан рад полазницама радионице. Најавио је и слиједеће кораке у пројекту – радионице радног права и самозапошљавања те маркетинга и пласмана на тржишту, које ће се такође одржати у Бањалуци и Бијељини. Једна од учесница поклонила је директору Радиновићу свој први урађен комад накита, ради се о брошу маштовито начињеном од рајсфершлуса.

Посебно издавајамо изузетан одазив државних и локалних медија који су пропратили овај за слијепу и слабовиду популацију важан догађај. Најаве и прилоге о радионици и пројекту објавили су РТСРС, Срна, РТВ Хит, ИН ТВ Бијељина, Независна телевизија Арена, РТВ Слобомир, Радио Бобар, Пан радио, многобројни портали: www.bijeljina.org, www.bijeljinapromo.com, www. bijeljina.net и многи други.