Odlukom Vlade Republike Srpske od 13. jula 2006. godine osnovana je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Povodom ovog značajnog jubileja, Biblioteku je posjetila ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, koja je naglasila značaj postojanja ovako jedne kredibilne ustanove, koja ispunjava obrazovne i kulturne potrebe slijepih i slabovidih lica u Republici Srpskoj i regionu. Ona je rekla da je podrška Ministarstva prosvjete i kulture podrazumijevajuća, te da je lijepo vidjeti kako jedna republička ustanova funkcioniše i razvija se iz godine u godinu.

Direktor Biblioteke zahvalio se ministarki na posjeti, ukazavši na činjenicu da u Republici Srpskoj ima oko 2000 lica sa oštećenim vidom, a da Specijalna biblioteka ima trenutno oko 600 korisnika i nešto manje od 12 hiljada bibliotečkih jedinica.

Povodom petnaest godina od osnivanja, Biblioteci su uručene dječije audio knjige – „Diznijeve bajke“ koje su rezultat saradnje privrednika Siniše Vidovića i DIS Pozorišta mladih iz Banjaluke.

Osim ministarke i gospodina Vidovića, Biblioteka je danas ugostila i višegodišnje saradnike, među kojima su bili i predstavnici Muzeja Republike Srpske direktor Miladin Savić i viši kustos istoričar Milenko Đorđević, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić, predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka Miroslav Mandić i pjesnikinja Borka Tadić.