Одлуком Владе Републике Српске од 13. јула 2006. године основана је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Поводом овог значајног јубилеја, Библиотеку је посјетила министарка просвјете и културе Наталија Тривић, која је нагласила значај постојања овако једне кредибилне установе, која испуњава образовне и културне потребе слијепих и слабовидих лица у Републици Српској и региону. Она је рекла да је подршка Министарства просвјете и културе подразумијевајућа, те да је лијепо видјети како једна републичка установа функционише и развија се из године у годину.

Директор Библиотеке захвалио се министарки на посјети, указавши на чињеницу да у Републици Српској има око 2000 лица са оштећеним видом, а да Специјална библиотека има тренутно око 600 корисника и нешто мање од 12 хиљада библиотечких јединица.

Поводом петнаест година од оснивања, Библиотеци су уручене дјечије аудио књиге – „Дизнијеве бајке“ које су резултат сарадње привредника Синише Видовића и ДИС Позоришта младих из Бањалуке.

Осим министарке и господина Видовића, Библиотека је данас угостила и вишегодишње сараднике, међу којима су били и представници Музеја Републике Српске директор Миладин Савић и виши кустос историчар Миленко Ђорђевић, предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић, предсједник Градске организације слијепих Бањалука Мирослав Мандић и пјесникиња Борка Тадић.