U petak 12.10.2018. u 12 časova u konferencijskj sali JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske tradicionalno je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa.

Pored Specijalne biblioteke organizator programa bila je i Gradska organizacija slijepih Banjaluka. Program je vodio predsjednik Gradske organizacije slijepih Miroslav Mandić.

Ispred Centra za socijalni rad prisutne je pozdravila Ivana Mitrović. Potom su uslijedila obraćanja predsjednika Saveza slijepih Branka Suzića i domaćina, direktora Specijalne biblioteke Želimira Radinovića. U svojim govorima oni su se osvrnuli na položaj i status slijepog čovjeka.

Centralni dio programa obilježili su muzika i poezija.

Svoje umijeće na klaviru pokazao je student Muzičke akademije Mario Nikolić. Svojim lirskim pjesmama, uz muzičku pratnju, publiku je razgalio je Nebojša Kuruzović, član sastava Jazz poesy. Za smijeh je bio zadužen Miladin Berić. On je izrecitovao nekoliko satiričnih pjesama i aforizama, koji su po običaju naišli na izvanredan odjek.

Dodijeljene su diplome najboljima na nedavno završenom takmičenju u govornom pikadu koje su organizovali Sportsko-rekreativno društvo „Vid“ i Gradska organizacija slijepih Banjaluka.

Za kraj programa nastupila je Borka Tadić sa monodramom “U znaku bijelog štapa“ u kojoj je na komičan i životan način podsjetila na svakodnevne nedaće slijepih.

Događaj je medijski ispraćen.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. oktobra još od 1964. godine kada je Lindon Džonson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Od tada ovo pomagalo simbolizuje samostalnost i nezavisnost slijepih osoba.