У петак 12.10.2018. у 12 часова у конференцијскј сали ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске традиционално је обиљежен Међународни дан бијелог штапа.

Поред Специјалне библиотеке организатор програма била је и Градска организација слијепих Бањалука. Програм је водио предсједник Градске организације слијепих Мирослав Мандић.

Испред Центра за социјални рад присутне је поздравила Ивана Митровић. Потом су услиједила обраћања предсједника Савеза слијепих Бранка Сузића и домаћина, директора Специјалне библиотеке Желимира Радиновића. У својим говорима они су се осврнули на положај и статус слијепог човјека.

Централни дио програма обиљежили су музика и поезија.

Своје умијеће на клавиру показао је студент Музичке академије Марио Николић. Својим лирским пјесмама, уз музичку пратњу, публику је разгалио је Небојша Курузовић, члан састава Jazz poesy. За смијех је био задужен Миладин Берић. Он је изрецитовао неколико сатиричних пјесама и афоризама, који су по обичају наишли на изванредан одјек.

Додијељене су дипломе најбољима на недавно завршеном такмичењу у говорном пикаду које су организовали Спортско-рекреативно друштво „Вид“ и Градска организација слијепих Бањалука.

За крај програма наступила је Борка Тадић са монодрамом “У знаку бијелог штапа“ у којој је на комичан и животан начин подсјетила на свакодневне недаће слијепих.

Догађај је медијски испраћен.

Међународни дан бијелог штапа обиљежава се сваке године 15. октобра још од 1964. године када је Линдон Џонсон, тадашњи предсједник САД-а, тај дан прогласио Даном бијелог штапа. Од тада ово помагало симболизује самосталност и независност слијепих особа.