Specijalna biblioteka i Gradska organizacija slijepih zajedničkim kulturnim programom obilježili su Međunarodni dan žena.

Publiku su činile mahom žene, članice Gradske organizacije slijepih i korisnice Biblioteke.

Svečanost je  otvorio predsjednik Gradske organizacije slijepih Miroslav Mandić, koji je i sam odrecitovao stihove posvećene majci i svim ženama. Dobrodošlicu i čestitke gošćama je uputio i direktor Biblioteke Želimir Radinović.

Potom je uslijedio nastup književnika Miladina Berića i pjesnikinje Borke Tadić. Kao uvod, Tadićeva nas je na svoj jedinstven način provozala kroz svijet Berićeve satire. Inspirisani Miladin Berić, kao i uvijek, tačnim i duhovitim presjekom savremenih društvenih pojava nasmijao je publiku ali i natjerao na razmišljanje. Prateći ga, odlično mu je parirala i Borka.

Po završetku programa damama su uručeni simbolični pokloni, a potom je uslijedio svečani ručak.

Međunarodni dan žena obilježava se osmog marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola, a takođe predstavlja i poziv na akciju za jednakošću i ravnopravnošću.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka, podstaknuta demonstracijama u Americi i Evropi za poboljšanje radnih uslova. Međunarodni dan žena ustanovnjen je 1910. na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Klare Cetkin na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu.