JU Specijalna biblioteka vas poziva na promociju novog naslova u okviru edicije „Otrgnuti od zaborava“.

Riječ je o knjizi poezije „Na svojoj zemlji“ autorke Jovanke Savanović, koja je u štampanom obliku (crnom tisku)  objavljena 1969. godine u Novom Sadu.

Kako bismo vratili sjaj davno napisanim stihovima i predstavili široj publici manje poznato književno ime, knjiga „Na svojoj zemlji“ dobila je svoje zvučno, ali i izdanje na brajevom pismu“.

Zvučna knjiga u mp3 formatu snimljena je u tonskom studiju Biblioteke, a poeziju je pročitala glumica Slađana Zrnić. Recenziju „Suštine sa margina“ napisao je književnik Goran Dakić. Pored poezije i kritičkog osvrta, u audio knjizi našla se i kratka biografija pjesnikinje. Tonsko izdanje koje je uredila Jelena Radaković traje 35 minuta i podijeljeno je u 29 numerisanih fajlova.

Izdanje na brajevom pismu, obradovaće značajan broj korisnika Biblioteke koji koriste ovo univerzalno pismo za slijepe.

Bibliotekarka Dragana Božić pripremila je tekst za konverziju, a štampanje i korekturu teksta uradio je tiflograf – grafolog Jovica Radanović.

Jovanka Savanović (1919-1998) rođena je u Bosanskoj Kostajnici. U Beogradu, gdje je provela svoj radni i životni vijek, završila je Gimnaziju i Filozofski fakultet – odsjek jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik. 

Stihove je počela objavljivati dosta kasno, na sugestiju Desanke Maksimović i drugih kulturnih radnika. Njena prva i jedina knjiga „Na svojoj zemlji“ ugledala je štampani slog 1969. godine u izdanju Matice Srpske.

Njene pjesme predstavljene su u nekoliko različitih publikacija, od kojih je svakako najpoznatija „Srpske pesnikinje od Jefimije do danas“.

Preminula je u Beogradu 1998. godine.

Promocija knjige „Na svojoj zemlji“ održaće se u četvrtak, 2o. septembra u 18 časova u konferencijskoj sali Biblioteke.

O knjizi govore: Slađana Zrnić, Goran Dakić i Jovica Radanović.

Program vodi: Jelena Radaković.

Predstavljanje  nove knjige u ediciji „Otrgnuti od zaborava“ dio je programa Dana evropskog nasljeđa u Republici Srpskoj 2018. godine.