ЈУ Специјална библиотека вас позива на промоцију новог наслова у оквиру едиције „Отргнути од заборава“.

Ријеч је о књизи поезије „На својој земљи“ ауторке Јованке Савановић, која је у штампаном облику (црном тиску)  објављена 1969. године у Новом Саду.

Како бисмо вратили сјај давно написаним стиховима и представили широј публици мање познато књижевно име, књига „На својој земљи“ добила је своје звучно, али и издање на брајевом писму“.

Звучна књига у mp3 формату снимљена је у тонском студију Библиотеке, а поезију је прочитала глумица Слађана Зрнић. Рецензију „Суштине са маргина“ написао је књижевник Горан Дакић. Поред поезије и критичког осврта, у аудио књизи нашла се и кратка биографија пјесникиње. Тонско издање које је уредила Јелена Радаковић траје 35 минута и подијељено је у 29 нумерисаних фајлова.

Издање на брајевом писму, обрадоваће значајан број корисника Библиотеке који користе ово универзално писмо за слијепе.

Библиотекарка Драгана Божић припремила је текст за конверзију, а штампање и коректуру текста урадио је тифлограф – графолог Јовица Радановић.

Јованка Савановић (1919-1998) рођена је у Босанској Костајници. У Београду, гдје је провела свој радни и животни вијек, завршила је Гимназију и Филозофски факултет – одсјек југословенска књижевност и српскохрватски језик. 

Стихове је почела објављивати доста касно, на сугестију Десанке Максимовић и других културних радника. Њена прва и једина књига „На својој земљи“ угледала је штампани слог 1969. године у издању Матице Српске.

Њене пјесме представљене су у неколико различитих публикација, од којих је свакако најпознатија „Српске песникиње од Јефимије до данас“.

Преминула је у Београду 1998. године.

Промоција књиге „На својој земљи“ одржаће се у четвртак, 2о. септембра у 18 часова у конференцијској сали Библиотеке.

О књизи говоре: Слађана Зрнић, Горан Дакић и Јовица Радановић.

Програм води: Јелена Радаковић.

Представљање  нове књиге у едицији „Отргнути од заборава“ дио је програма Дана европског насљеђа у Републици Српској 2018. године.