Društvo bibliotekara Republike Srpske 20. i 21. aprila 2017. organizovalo je stručni seminar u hotelu „Bistrica“ na Jahorini.  Radni naslov seminara bio je „Knjiga, vizija, stvarnost“, sa podtemama: Biblioteka, fizički, virtuelni i pravni prostor za korisničke usluge i Uloga i zadatak bibliotekara u promjenljivom okruženju.
Osnovni cilj seminara bio je da se ukaže na moguću upotrebu dostupnih tehnologija na osnovu kojih je moguće pružanje dodatnih usluga korisnicima biblioteka uz maksimalnu racionalizaciju korišćenja postojećih i zajedničkog planiranja budućih resursa.

Seminar je okupio blizu 200 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH i Republike Srbije. Među njima su tradicionalno bili i predstavnici Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS. Skup je besjedom otvorio akademik Miro Vuksanović, a zatvorila predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture RS Milica Kotur. Kroz 40-ak predavanja pokriveni su različiti aspekti, teorijski i praktični, iz svijeta bibliotekarstva. Moglo se čuti kako se biblioteke i bibliotekari prilagođavaju savremenom okruženju putem korištenja novih tehnologija, privlačenja novih korisnika, zadržavanja starih, širenja dijapazona usluga i programa, uz primjere dobre prakse. Svoja iskustva podijelili su bibliotekari iz Narodne biblioteke Srbije, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ Beograd, te bibliotekari iz Istočnog Sarajeva, Subotice, Niša, Bačke Palanke, Požege, Kragujevca, Obrenovca, Maglaja. Prnjavora, Požege, Užica itd. Ove godine zabilježen je veliki odziv školskih bibliotekara.

Ove godine Društvo bibliotekara RS obilježava 20 godina postojanja.

20170420_102328 20170420_102948 20170421_102813