Друштво библиотекара Републике Српске 20. и 21. априла 2017. организовало је стручни семинар у хотелу „Бистрица“ на Јахорини.  Радни наслов семинара био је „Књига, визија, стварност“, са подтемама: Библиотека, физички, виртуелни и правни простор за корисничке услуге и Улога и задатак библиотекара у промјенљивом окружењу.
Основни циљ семинара био је да се укаже на могућу употребу доступних технологија на основу којих је могуће пружање додатних услуга корисницима библиотека уз максималну рационализацију коришћења постојећих и заједничког планирања будућих ресурса.

Семинар је окупио близу 200 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ и Републике Србије. Међу њима су традиционално били и представници Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС. Скуп је бесједом отворио академик Миро Вуксановић, а затворила представница Министарства просвјете и културе РС Милица Котур. Кроз 40-ак предавања покривени су различити аспекти, теоријски и практични, из свијета библиотекарства. Могло се чути како се библиотеке и библиотекари прилагођавају савременом окружењу путем кориштења нових технологија, привлачења нових корисника, задржавања старих, ширења дијапазона услуга и програма, уз примјере добре праксе. Своја искуства подијелили су библиотекари из Народне библиотеке Србије, Народне и универзитетске библиотеке РС, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Београд, те библиотекари из Источног Сарајева, Суботице, Ниша, Бачке Паланке, Пожеге, Крагујевца, Обреновца, Маглаја. Прњавора, Пожеге, Ужица итд. Ове године забиљежен је велики одзив школских библиотекара.

Ове године Друштво библиотекара РС обиљежава 20 година постојања.

20170420_102328 20170420_102948 20170421_102813