U periodu od 11. do 17. jula JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske ugostila je grupu od 11 umjetnika iz Sankt Peterburga, koji su, poslije Bijeljine, predstavili svoje radove u Banjaluci. Radi se o izložbi dekorativno-primjenjenog stvaralaštva Rusije u Republici Srpskoj pod nazivom “Slavяnskaя Gornica“.
U četvrtak, 14. jula u prostorijama Specijalne biblioteke ruski umjetnik Vladimir Leontijev otvorio je izložbu slika “Na putu u hram”, sa motivima Rusije.
Direktor Želimir Radinović izrazio je zadovoljstvo što i Specijalna biblioteka ima priliku da promoviše rusku umjetnosti i istakao je jake istorijske, kulturne i duhovne veze našeg naroda sa ruskim. Podsjetio je prisutne da je prethodnog dana ova ustanova napunila punih 10 godina rada, što je veliki uspjeh ovog društva ali i obaveza i zalog za budućnost.
Predsjednica Udruženja građana rusko-srpskog prijateljstva „Zavet“ iz Sankt Peterburga Irina Asnapenkova zahvalila je organizatorima na gostoprimstvu i pomoći da se ruska kultura predstavi u Republici Srpskoj.

Predstavnik udruženja „Svjetlost“ iskoristio je priliku i direktoru Specijalne biblioteke uručio zahvalnicu za izuzetan doprinos u radu i pomoći prilikom gostovanja  čuvenog ruskog specijaliste u Banjaluci.
Goste, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske koji su podržali ovaj projekat, zabavljao je bend  „Duo Modesti“.
Svi zainteresovani mogu da pogledaju izložbu do 17. jula.
Partner u organizaciji posjete majstora, umjetnika i dizajnera iz raznih regiona Rusije je Udruženje građana „Srpsko-ruska zajednica – Zavet“ iz Bijeljine.
Tokom pet dana boravka u Banjaluci, radovi ruskih umjetnika bili su izloženi na Trgu Krajine, gdje su se mogli i kupiti. Izložba je privukla veliku pažnju Banjalučana. Takođe organizovane su i radionice kao i izložbe u JU Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS i Udruženju amputiraca UDAS.

Poslije Banjaluke izložba se seli u druge gradove Republike Srpske. Ruski umjetnici boraviće u Republici Srpskoj do 26. jula.

Dodjela zahvalnice direktoru 20160714_212438izlozba