У периоду од 11. до 17. јула ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске угостила је групу од 11 умјетника из Санкт Петербурга, који су, послије Бијељине, представили своје радове у Бањалуци. Ради се о изложби декоративно-примјењеног стваралаштва Русије у Републици Српској под називом “Славянская Горница“.
У четвртак, 14. јула у просторијама Специјалне библиотеке руски умјетник Владимир Леонтијев отворио је изложбу слика “На путу у храм”, са мотивима Русије.
Директор Желимир Радиновић изразио је задовољство што и Специјална библиотека има прилику да промовише руску умјетности и истакао је јаке историјске, културне и духовне везе нашег народа са руским. Подсјетио је присутне да је претходног дана ова установа напунила пуних 10 година рада, што је велики успјех овог друштва али и обавеза и залог за будућност.
Предсједница Удружења грађана руско-српског пријатељства „Завет“ из Санкт Петербурга Ирина Аснапенкова захвалила је организаторима на гостопримству и помоћи да се руска култура представи у Републици Српској.

Представник удружења „Свјетлост“ искористио је прилику и директору Специјалне библиотеке уручио захвалницу за изузетан допринос у раду и помоћи приликом гостовања  чувеног руског специјалисте у Бањалуци.
Госте, међу којима су били и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске који су подржали овај пројекат, забављао је бенд  „Дуо Модести“.
Сви заинтересовани могу да погледају изложбу до 17. јула.
Партнер у организацији посјете мајстора, умјетника и дизајнера из разних региона Русије је Удружење грађана „Српско-руска заједница – Завет“ из Бијељине.
Током пет дана боравка у Бањалуци, радови руских умјетника били су изложени на Тргу Крајине, гдје су се могли и купити. Изложба је привукла велику пажњу Бањалучана. Такође организоване су и радионице као и изложбе у ЈУ Народној и универзитетској библиотеци РС и Удружењу ампутираца УДАС.

Послије Бањалуке изложба се сели у друге градове Републике Српске. Руски умјетници боравиће у Републици Српској до 26. јула.

Dodjela zahvalnice direktoru 20160714_212438izlozba