Поводом обиљежавања јубилеја – годишњица рада, Свјетског дана вида и Међународног дана бијелог штапа, Савез слијепих Републике Српске и ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске Вас позивају на позоришну представу „Мртве душе“ Николаја Васиљевича Гогоља која ће се одиграти у уторак 1. октобра 2019. у 19:00 часова у Народном позоришту Републике Српске на сцени „Петар Кочић“. Представу изводи Драмска секција КЦ „Хомер“ из Подгорице.

Представа траје 70 минута, а улаз је бесплатан.

Комад „Мртве душе“ рађен је по мотивима истоименог романа Николаја Гогоља и по мотивима драматизације Михаила Булгакова. Бави се темом преваре и манипулације у свим сферама друштва. Представа има форму конференције за медије на којој се ауторски тим обраћа директно публици у виду презентације представе.

У представи играју четири глумца-аматера са оштећењем вида: Миљан Оташевић, Милош Спаић, Тијана Јанковић и Бојана Оташевић. Режију потписује Петар Пејаковић, костимографију Ана Николић а музику Људмила Радовић.

Прије бањалучке публике, представу ће премијерно видјети публика у Загребу на XI међународном БИТ фестивалу који се одржава од 27. септембра до 3. октобра 2019. Послије Бањалуке представа гостује у Дервенти у ЈУ Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“.

НВО Културни центар „Хомер“ из Подгорице основан је у августу 2011. године. Окупља професионалне и умјетнике аматере и залаже се за пуну афирмацију њиховог стваралачког потенцијала кроз активности  које развија. У оквиру центра дјелују драмска, музичка и литерарна секција, и емитује се радио програм. Више о раду КЦ Хомер можете прочитати на www.kichomer.org