Povodom obilježavanja jubileja – godišnjica rada, Svjetskog dana vida i Međunarodnog dana bijelog štapa, Savez slijepih Republike Srpske i JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Vas pozivaju na pozorišnu predstavu „Mrtve duše“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja koja će se odigrati u utorak 1. oktobra 2019. u 19:00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske na sceni „Petar Kočić“. Predstavu izvodi Dramska sekcija KC „Homer“ iz Podgorice.

Predstava traje 70 minuta, a ulaz je besplatan.

Komad „Mrtve duše“ rađen je po motivima istoimenog romana Nikolaja Gogolja i po motivima dramatizacije Mihaila Bulgakova. Bavi se temom prevare i manipulacije u svim sferama društva. Predstava ima formu konferencije za medije na kojoj se autorski tim obraća direktno publici u vidu prezentacije predstave.

U predstavi igraju četiri glumca-amatera sa oštećenjem vida: Miljan Otašević, Miloš Spaić, Tijana Janković i Bojana Otašević. Režiju potpisuje Petar Pejaković, kostimografiju Ana Nikolić a muziku Ljudmila Radović.

Prije banjalučke publike, predstavu će premijerno vidjeti publika u Zagrebu na XI međunarodnom BIT festivalu koji se održava od 27. septembra do 3. oktobra 2019. Poslije Banjaluke predstava gostuje u Derventi u JU Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“.

NVO Kulturni centar „Homer“ iz Podgorice osnovan je u avgustu 2011. godine. Okuplja profesionalne i umjetnike amatere i zalaže se za punu afirmaciju njihovog stvaralačkog potencijala kroz aktivnosti  koje razvija. U okviru centra djeluju dramska, muzička i literarna sekcija, i emituje se radio program. Više o radu KC Homer možete pročitati na www.kichomer.org