У понедјељак, 23.12.2019. у 12 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске одржан је округли сто „Стање и перспективе у установама културе у свјетлу поштовања различитостиˮ. Округли сто организовала је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске.

Учествовали су: министрица просвјете и културе мр Наталија Тривић, Љиља Петровић Зечић, директорица НУБ Републике Српске, др Сарита Вујковић, директорица МСУРС, Желимир Радиновић, директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица, представници Града Бањалука, представници фестивала „Ухвати филм Бањалука“, организација „УДАС“, „ИнфоПарт“, „Партнер“ и Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске.

Разговарало се о тренутној ситуацији у области рада установа културе у Бањалуци, у погледу учешћа особа са инвалидитетом у култури, те могућих праваца дјеловања и развоја концепта приступачности за све. Јер понекад је човјеку заиста најважније да оде погледати добру представу, филм или изложбу или послушати концерт, а толико је тога што нас често у томе онемогућава, како је истакла модераторица Вера Бошковић.

Сваки од учесника представио је стање из свог угла и домена рада. Желимир Радиновић говорио је о култури библиотеци у контексту приступачности, сервисима у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС и на који начин се они могу побољшати. Поред њега о истој теми говорила је библиотекарка Душица Липовац, стручна сарадница за класификацију библиотечке грађе у НУБ Републике Српске.

По завршетку излагања услиједила је дискусија, а округли сто подржали су и медији.

Надамо се да ће закључци и увиди до којих се дошло на овом округлом столу покренути ову област набоље и приближити нас стандардима у развијеним земљама, те наше суграђане са инвалидитетом учинити равноправним у приступу култури и умјетности.