U ponedjeljak, 23.12.2019. u 12 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održan je okrugli sto „Stanje i perspektive u ustanovama kulture u svjetlu poštovanja različitostiˮ. Okrugli sto organizovala je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske.

Učestvovali su: ministrica prosvjete i kulture mr Natalija Trivić, Ljilja Petrović Zečić, direktorica NUB Republike Srpske, dr Sarita Vujković, direktorica MSURS, Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica, predstavnici Grada Banjaluka, predstavnici festivala „Uhvati film Banjaluka“, organizacija „UDAS“, „InfoPart“, „Partner“ i Saveza slijepih i slabovidih Republike Srpske.

Razgovaralo se o trenutnoj situaciji u oblasti rada ustanova kulture u Banjaluci, u pogledu učešća osoba sa invaliditetom u kulturi, te mogućih pravaca djelovanja i razvoja koncepta pristupačnosti za sve. Jer ponekad je čovjeku zaista najvažnije da ode pogledati dobru predstavu, film ili izložbu ili poslušati koncert, a toliko je toga što nas često u tome onemogućava, kako je istakla moderatorica Vera Bošković.

Svaki od učesnika predstavio je stanje iz svog ugla i domena rada. Želimir Radinović govorio je o kulturi biblioteci u kontekstu pristupačnosti, servisima u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS i na koji način se oni mogu poboljšati. Pored njega o istoj temi govorila je bibliotekarka Dušica Lipovac, stručna saradnica za klasifikaciju bibliotečke građe u NUB Republike Srpske.

Po završetku izlaganja uslijedila je diskusija, a okrugli sto podržali su i mediji.

Nadamo se da će zaključci i uvidi do kojih se došlo na ovom okruglom stolu pokrenuti ovu oblast nabolje i približiti nas standardima u razvijenim zemljama, te naše sugrađane sa invaliditetom učiniti ravnopravnim u pristupu kulturi i umjetnosti.