Delegacija JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske zajedno sa predstavnicima Saveza slijepih Republike Srpske bili su gosti Saveza slepih Vojvodine povodom proslave 70 godina rada i postojanja ovog udruženja.

Centralni program obilježen je za Dan bijelog štapa,15.10.2019. svečanom akademijom u prostoru Radio-televizije Vojvodine Studiju M u Novom Sadu. Na akademiji su dodijeljene nagrade istaknutim pojedincima i ustanovama koje su svojim djelovanjem pomogle radu Saveza, a potom je uslijedio
kulturno-umjetnički program.

Akademiji su pored domaćina Vladimira Panina, predsjednika Saveza slepih Vojvodine, i njegovih saradnika prisustvovali predstavnici Saveza slepih Mađarske, Saveza slepih Srbije, lokalnih organizacija slijepih, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Đorđević, predstavnici Grada Novog Sada, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i mnogi drugi. Domaćini akademije istakli su svoju krilaticu: „Mi vas ne vidimo, ali vi nas morate da vidite“.

Povodom jubileja objavljena je monografija „Upoznajmo se, razumimo se – 70 godina Saveza slepih Vojvodine“ autora Velibora Pilića, u crnom tisku i zvučnom formatu, koju smo i mi dobili na poklon.

Istog dana naša delegacija posjetila je prostorije Saveza slepih Vojvodine, gdje smo prisustvovali sastanku sa domaćinima i delegacijom Mađarske, budući da su predstavnici ove dvije zemlje bili jedini gosti iz instranstva, što nam čini veliku čast.

Zvučna biblioteka “Mr Omer Marinkov” radi u sastavu Saveza slepih Vojvodine i imali smo priliku da se upoznamo sa njenim radom i razmijenimo iskustva sa kolegama.

Naša ustanova dobila je 10 novih zvučnih naslova koji su nastali u okviru projekta „Voice Painting“ koji je dio javnog konkursa za pristupačnost Fondacije „Novi Sad 2021“. Osnovna ideja projekta bila je da se snimanjem audio knjiga savremena djela domaćih pisaca učine dostupnim slijepim i slabovidim osobama. Uz konsultacije sa Savezom slepih i slabovidih i Gradskom bibliotekom Novi Sad 10 knjiga (pet naslova literature za decu i mlade i pet knjiga za odrasle) snimljeno je od strane profesionalnih spikera, uz adekvatnu postprodukciju.

Radi se o slijedećim knjigama: “Prijatelji” Ratka Božovića, “Priče za decu” Jovana Jovanovića Zmaja,”Peti leptir” i ”Karavan čudesa” Uroša Petrovića, ”Kofer iz Berlina” Jelene Bačić Alimpić, ”Ubistvo u Kapetan Mišinoj” Nenada Novaka Stefanovića, „Šorom, sredom“ Bore Otića i ”Novi Sad: Priče iz prošlosti 1-3” Zorana Kneževa.

Takođe dogovorena je saradnja sa književnikom i novinarom Arpadom Nemetom, koji će u prvoj polovini decembra promovisati svoju knjigu „Priče i snovi“ u Banjaluci.

Zahvaljujemo se Savezu slepih Vojvodine na poklonu kojim ćemo obogatiti naš knjižni fond, kao i na gostoprimstvu i čestitamo im i ovim putem jubilej 70 godina rada, uz želju da i dalje uspješno sarađujemo.