Utorak, 2. april u Specijalnoj biblioteci bio je dan druženja uz četiri radionice i promociju govornog pikada, što je naziv događaja koji  je u našim prostorijama priredila  Gradska  organizacija slijepih Banja Luka.

Ova manifestacija je dio projekta „Dnevni boravak – Korak ka samostalnosti“ koji se realizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ – ReLOaD, finansira ga Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prvi set aktivnosti odnosio se na sportske radionice.  Održani su mečevi u šahu između predstavnika Gradske organizacije i Specijalne biblioteke. U šahu se okušao direktor Želimir Radinović, kao i tiflograf-grafolog Jovica Radanović.  Družilo se i uz društvene igre domina i „ne ljuti se, čovječe“, a potom je odigran meč u govornom pikadu, gdje su takođe svoje umijeće pokazali  predstavnici biblioteke. U okviru projekta nabavljen je novi pikado aparat, koji je ovom prilikom isproban.

Nešto prije podneva održana je kratka konferencija za štampu.

Drugi set aktivnosti obuhvatio je edukativno-informativne radionice. Na početku su se prisutnima obratili predsjednik GOS  Miroslav Mandić, koordinator projekta Radomir Radanović, predsjednik Saveza slijepih Branko Suzić  te direktor Biblioteke Želimir Radinović.

O  temama  „Zakonska regulativa iz oblasti socijalne zaštite“ i „Iskustva o dostignutim pravima lica s invaliditetom iz zemalja okruženja“ izlagao je stručni saradnik Saveza slijepih RS Nikola Blagojević. Poslije diskusije i pitanja koji su neizbježno uslijedili, usvojeni su zaključci radionice.

Završni dio programa obilježila je kulturno-zabavna radionica za koju je bila zadužena Borka Tadić, koja je predstavila audio knjige a prisutni su uživali i u muzičkom programu soliste na gitari.

Na ovaj način kroz cjelodnevno druženje objedinjeni su sport, zabava, edukacija i kultura, kao važni elementi socijalne uključenosti i poboljšanja kvaliteta života uopšte. Promovisane su aktivnosti slijepih i slabovidih lica i prikazan primjer inkluzije u praksi.

Specijalna biblioteka podržava sve aktivnosti  Gradske organizacije slijepih i uvijek je na usluzi svojim slijepim i slabovidim sugrađanima.

Projekat „Dnevni boravak – Korak ka samostalnosti“  započet je 01.11.2018. i planirano je da traje šest mjeseci. U okviru projekta održaće se šest edukativnih radionica na teme zdravstvene zaštite, arhitektonskih barijera, servisa podrške, zakonske regulative iz oblasti socijalne zaštite i drugih aktuelnih pitanja.  Projekat predviđa 96 radionica društveno-zabavnog, sportskog i kulturnog sadržaja.

Korisnici su članovi Gradske organizacije slijepih, njih 40, uglavnom starije životne dobi, koji zbog svog specifičnog invalidskog položaja nisu u mogućnosti da se samostalno kreću, te su često zapostavljeni i usamljeni.

Specijalna biblioteka jedan je od partnera u projektu.