Уторак, 2. април у Специјалној библиотеци био је дан дружења уз четири радионице и промоцију говорног пикада, што је назив догађаја који  је у нашим просторијама приредила  Градска  организација слијепих Бања Лука.

Ова манифестација је дио пројекта „Дневни боравак – Корак ка самосталности“ који се реализује у склопу пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“ – РеЛОаД, финансира га Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Први сет активности односио се на спортске радионице.  Одржани су мечеви у шаху између представника Градске организације и Специјалне библиотеке. У шаху се окушао директор Желимир Радиновић, као и тифлограф-графолог Јовица Радановић.  Дружило се и уз друштвене игре домина и „не љути се, човјече“, а потом је одигран меч у говорном пикаду, гдје су такође своје умијеће показали  представници библиотеке. У оквиру пројекта набављен је нови пикадо апарат, који је овом приликом испробан.

Нешто прије поднева одржана је кратка конференција за штампу.

Други сет активности обухватио је едукативно-информативне радионице. На почетку су се присутнима обратили предсједник ГОС  Мирослав Мандић, координатор пројекта Радомир Радановић, предсједник Савеза слијепих Бранко Сузић  те директор Библиотеке Желимир Радиновић.

О  темама  „Законска регулатива из области социјалне заштите“ и „Искуства о достигнутим правима лица с инвалидитетом из земаља окружења“ излагао је стручни сарадник Савеза слијепих РС Никола Благојевић. Послије дискусије и питања који су неизбјежно услиједили, усвојени су закључци радионице.

Завршни дио програма обиљежила је културно-забавна радионица за коју је била задужена Борка Тадић, која је представила аудио књиге а присутни су уживали и у музичком програму солисте на гитари.

На овај начин кроз цјелодневно дружење обједињени су спорт, забава, едукација и култура, као важни елементи социјалне укључености и побољшања квалитета живота уопште. Промовисане су активности слијепих и слабовидих лица и приказан примјер инклузије у пракси.

Специјална библиотека подржава све активности  Градске организације слијепих и увијек је на услузи својим слијепим и слабовидим суграђанима.

Пројекат „Дневни боравак – Корак ка самосталности“  започет је 01.11.2018. и планирано је да траје шест мјесеци. У оквиру пројекта одржаће се шест едукативних радионица на теме здравствене заштите, архитектонских баријера, сервиса подршке, законске регулативе из области социјалне заштите и других актуелних питања.  Пројекат предвиђа 96 радионица друштвено-забавног, спортског и културног садржаја.

Корисници су чланови Градске организације слијепих, њих 40, углавном старије животне доби, који због свог специфичног инвалидског положаја нису у могућности да се самостално крећу, те су често запостављени и усамљени.

Специјална библиотека један је од партнера у пројекту.