Јуче, 29. септембра у просторијама Дома омладине, а у сарадњи са позориштем младих ДИС, ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, традиционално је обиљежила Дане европске баштине.

Овогодишњи програм чинила су три ауторска пројекта – двије представе и једна изложба слика.

Борка Тадић се представила са својом монодрамом „У знаку бијелог штапа“, која је подсјетимо први пут изведена у просторијама наше установе, а потом и снимљена у виду адуио драме у тонском студију Библиотеке, док је представник позоришта младих ДИС, био глумац Рок Радиша са ауторским дјелом „Ја имам таленат“.

Обје представе, које су дио пројекта Хоризоти скренуле су пажњу окупљеној публици у позоришној сали на проблем особа са оштећеним видом из угла слијепе жене, и на проблем запошљавања младих људи и третирања културе у умјетности уопште из угла младог глумца.

Након што су појединачно побрали овације и аплаузе, актери ових представа су се заједно са публиком упутили на изложбу слика младог слабовидог сликара из Српца – Саше Ђукића.

Ђукић се, након успјеха који је остварио љетос са изложбом у просторијама Специјалне библиотеке, представио са новим сликама – уљима на платну која су задобила присутне бојама и вјерним приказима пејзажа, природе и животињског свијета.