Juče, 29. septembra u prostorijama Doma omladine, a u saradnji sa pozorištem mladih DIS, JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, tradicionalno je obilježila Dane evropske baštine.

Ovogodišnji program činila su tri autorska projekta – dvije predstave i jedna izložba slika.

Borka Tadić se predstavila sa svojom monodramom „U znaku bijelog štapa“, koja je podsjetimo prvi put izvedena u prostorijama naše ustanove, a potom i snimljena u vidu aduio drame u tonskom studiju Biblioteke, dok je predstavnik pozorišta mladih DIS, bio glumac Rok Radiša sa autorskim djelom „Ja imam talenat“.

Obje predstave, koje su dio projekta Horizoti skrenule su pažnju okupljenoj publici u pozorišnoj sali na problem osoba sa oštećenim vidom iz ugla slijepe žene, i na problem zapošljavanja mladih ljudi i tretiranja kulture u umjetnosti uopšte iz ugla mladog glumca.

Nakon što su pojedinačno pobrali ovacije i aplauze, akteri ovih predstava su se zajedno sa publikom uputili na izložbu slika mladog slabovidog slikara iz Srpca – Saše Đukića.

Đukić se, nakon uspjeha koji je ostvario ljetos sa izložbom u prostorijama Specijalne biblioteke, predstavio sa novim slikama – uljima na platnu koja su zadobila prisutne bojama i vjernim prikazima pejzaža, prirode i životinjskog svijeta.