… naziv je međunarodnog skupa bibliotekara koji se i ove godine u organizaciji Društva bibliotekara održao na Jahorini u periodu od 24. do 25. aprila.

Ovom skupu, kojem je po procjeni organizatora učestvovalo preko dvije stotine bibliotekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, prisustvovale su i bibliotekarke Specijalne biblioteke – Dragana Božić i Jelena Radaković.

Prilikom otvaranja ovog naučnog skupa, prisutne su pozdravili predsjednica Društva bibliotekara RS – Stojka Mijatović, viši stručni saradnik za bibliotekarstvo pri Vladi RS – Biljana Bilbija i direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS – Ljilja Petrović Zečić. Svečanoj atmosferi otvaranja ovog skupa svakako su pridonijeli i polaznici Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.

U dva dana intenzivnog rada predstavile su se nacionalne, univerzitetske, visokoškolske i školske biblioteke iz cijelog regiona, a posebna pažnja se posvetila dječijim bibliotekama i odjeljenjima koji s vremenom dobijaju sve više na značaju.

Valja napomenuti i da je ostvaren širok uvid u dostignuća bibliotekarske struke u našem regionu kako po pitanju informacionih tehnologija, tako i ostvarenih projekata koji su doprinijeli boljem radu bibliotekara. Jedan od najboljih primjera takve, dobre prakse jeste i uvezivanje biblioteka u jedinstven nacionalni bibliotečki sistem COBISS kojem će posredstvom NUBRS ove godine pristupiti sedam nacionalnih i osam visokoškolskih biblioteka.

Zapažena predavanja su pored mnogobrojnih učesnika imali Mirko S. Marković (koji je ujedno bio i član radnog predsjedništva) iz Biblioteke grada Beograda sa temom „Teen – biblio tim“, Elizabeta Georgijeva iz Dimitrovgrada (Biblioteka „Detko Petrov“), Nina Salkić iz JU Opća biblioteka Maglaj ali i drugi koji su svojim radom i sučeljavanjem prakse i primjerima dobrog rada pokazali koliki je značaj ovakvog jednog događaja.

U nastavku,  na internet stranici Društva bibliotekara možete da pročitate i zaključke sa ovog skupa

http://www.bibliotekarirs.org/zakljucci-sa-skupa-bibliotekara-bibliotekaknjiga-informacija-odrzanog-24-25-aprila/