… назив је међународног скупа библиотекара који се и ове године у организацији Друштва библиотекара одржао на Јахорини у периоду од 24. до 25. априла.

Овом скупу, којем је по процјени организатора учествовало преко двије стотине библиотекара из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, присуствовале су и библиотекарке Специјалне библиотеке – Драгана Божић и Јелена Радаковић.

Приликом отварања овог научног скупа, присутне су поздравили предсједница Друштва библиотекара РС – Стојка Мијатовић, виши стручни сарадник за библиотекарство при Влади РС – Биљана Билбија и директорица Народне и универзитетске библиотеке РС – Љиља Петровић Зечић. Свечаној атмосфери отварања овог скупа свакако су придонијели и полазници Музичке академије из Источног Сарајева.

У два дана интензивног рада представиле су се националне, универзитетске, високошколске и школске библиотеке из цијелог региона, а посебна пажња се посветила дјечијим библиотекама и одјељењима који с временом добијају све више на значају.

Ваља напоменути и да је остварен широк увид у достигнућа библиотекарске струке у нашем региону како по питању информационих технологија, тако и остварених пројеката који су допринијели бољем раду библиотекара. Један од најбољих примјера такве, добре праксе јесте и увезивање библиотека у јединствен национални библиотечки систем COBISS којем ће посредством НУБРС ове године приступити седам националних и осам високошколских библиотека.

Запажена предавања су поред многобројних учесника имали Мирко С. Марковић (који је уједно био и члан радног предсједништва) из Библиотеке града Београда са темом „Teen – библио тим“, Елизабета Георгијева из Димитровграда (Библиотека „Детко Петров“), Нина Салкић из ЈУ Опћа библиотека Маглај али и други који су својим радом и сучељавањем праксе и примјерима доброг рада показали колики је значај оваквог једног догађаја.

У наставку,  на интернет страници Друштва библиотекара можете да прочитате и закључке са овог скупа

http://www.bibliotekarirs.org/zakljucci-sa-skupa-bibliotekara-bibliotekaknjiga-informacija-odrzanog-24-25-aprila/