Мисао књижевника Владана Деснице „Ведар сунчан дан, кора хлеба и мир у души – и ја не могу да смислим стварније среће“ тема је овогодишњег, 10. литерарног конкурса који расписује ЈУ Специјална библиотека за слијепа и лабовида лица Републике Српске.

Разлог одабира ове теме је двојак, наиме ове године, обиљежава се 50 година од смтри Владана Деснице (1905-1967), писца који је остао упамћен по дјелима  „Прољећa Ивана Галеба“, „Зимско љетовање“, „Фратар са зеленом брадом“ и многим другима што му је омогућило да буде сврстан у врхове српске књижевности. Десница је потомак Јанковић Стојана, вође српских ускока у Равним Котарима у 17. вијеку, сердара и заповједника тврђаве Островице.

Други разлог зашто се жири одлучио за ову тему је потрага за срећом и унутрашњим задовољством, посебно актуелном у бурним временима као што су ова. Највећи умови увијек су истицали да је срећа у ситницама, једноставности и пуном срцу. Који су тренуци били најсрећнији у вашем животу? Шта је то што вас испуњава? Да ли сте пронашли мир у души? Пишите нам из властитог, или угла посматрача. Будите креативни и пустите машти на вољу.

На конкурс се могу слати радови из свих књижевних родова и жанрова, а како бисмо избјегли ситуације из претходних година, једна особа може послати само један рад.

Конкурс је отворен од 10. септембра до 10. децембра ове године.

Радови се шаљу на адресу: ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС; Фране Супила 31 ф, 78 000 Бања Лука или на и-мејл: konkurs.bsrs@mail.com

Конкурс је анониман. Радови се достављају под шифром. У посебној коверти учесник треба да достави своју пуну адресу и шифру којом је означен рад.

Објављиване и награђиване радове, као и радове доспјеле по завршетку конкурса нећемо узимати у обзир.

По завршетку конкурса, стручни жири у саставу: Дуња Илић (професорица српског језика и књижевности), Мирослав Јанковић (новинар и публициста) и Јелена Радаковић (библиотекарка) прегледаће радове и издвојити три најбоља. Ауторима побједничких радова слиједи новчана награда, али и објављивање у посебној публикацији на црном тиску, у звучном формату у часопису „Хомер“ и на брајевом писму у часопису „Ријечи у прстима“.

СРЕЋНО СВИМА!